Aldea heeft op vandaag twaalf residenties in Vlaanderen en zeven in Wallonië, alles samen goed voor 729 woonzorgbedden en 312 assistentiewoningen in eigendom en uitbating. Daarnaast heeft Aldea nog een reeks nieuwbouwprojecten klaar staan. Goed voor een totale waarde van 200 miljoen euro. Mede dankzij het geloof in de filosofie en de strategie van het bedrijf door de vele familiale aandeelhouders die er van bij de start bij zijn, is Aldea op amper vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers op de Belgische zorgvastgoedmarkt.
Aldea heeft een duidelijke focus op gediversifieerd en kwalitatief zorgvastgoed voor de vergrijzende Belgische populatie. “Vandaag maken woonzorgcentra 70 procent uit van onze vastgoedportefeuille, naast assistentiewoningen”, aldus Christophe Desimpel. “Nu willen we nog meer het verschil maken in de markt. Door in te spelen op de noden in de zorg en te anticiperen op de ouderen van de toekomst, willen we blijven groeien. 2025 zal op dat vlak een mijlpaal worden. De doelstelling ligt vast op 250 tot 300 miljoen euro.”
Welzijn moet omhoog
Aldea – dat eind vorig jaar met Anneleen Desmyter een nieuwe CEO aan boord haalde – maakt zijn groeiplan nu waar dankzij het beursgenoteerde Cofinimmo, met een portefeuille van 4,6 miljard euro aan vastgoed (waarvan 58% zorgvastgoed) een grote speler. Cofinimmo krijgt ook een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Aldea. “We zijn meer dan alleen een vastgoedbedrijf en zijn dan ook zeer blij dat we Cofinimmo konden overtuigen om in te stappen in ons bedrijf”, aldus Anneleen Desmyter, CEO van Aldea. “Dit is een win-win situatie voor iedereen. We bundelen onze krachten op de lange termijn, wat een garantie is voor de verdere groei en stabiliteit van Aldea.”
Cruciale doelstelling in de strategie en de toekomstplannen van Aldea is het welzijn van de bewoners van woonzorgcentra in ons land te verhogen. Dat moet gebeuren door meer dan ooit in te zetten op kwalitatief zorgvastgoed, zowel met een aantal vooruitstrevende nieuwbouwprojecten als via overnames. “We willen het beeld bijstellen dat je oud en ‘out’ bent als je naar een woonzorgcentrum verhuist”, zegt Christophe Desimpel. “De kinderen en kleinkinderen moeten goesting krijgen om hun ouders en grootouders vaak te bezoeken. Daarvoor hebben we een aantal zogenaamde ‘inclusieve’ bouwprojecten op til staan, waarbij het duidelijk om meer dan bakstenen draait, maar waarbij ook het maatschappelijke aspect een cruciale rol speelt. Het nieuwbouwproject in Kortemark is een goed voorbeeld van de maatschappelijke meerwaarde die Aldea wil bieden. Het gaat om een project met een sterke mix van diverse functies op de site.”
Aldea bouwt niet alleen woonzorgcentra en assistentiewoningen, maar heeft via haar dochteronderneming Curavi ook acht woonzorgcentra in eigen beheer. Zo streeft ze ook het actief beheer van haar vastgoed na.