De HAAN – Energiemaatschappij Eneco zet ook dit jaar opnieuw een actie ‘propere stranden’ op het getouw. Komende zondag wordt, in samenwerking met ruim twintig beach clubs langs de West-Vlaamse kust, het strand schoon gemaakt. De roep om een beter klimaat? Er wordt in West-Vlaanderen werk van gemaakt.
Elke Belg werpt steeds meer plastic weg en wereldwijd lekt er steeds meer plastic naar zee. Een ecologisch probleem, heel zeker. Als plastic doordringt tot de voedselketen, kan dat voor bijkomende problemen zorgen. De zee levert de helft van onze zuurstof, dus zorgen voor de zee, is zorgen voor onszelf. Strand en water wisselen afval met elkaar uit en kennen geen grenzen.
Om die cirkel te doorbreken tekenen Eneco en 22 surfclubs op zondag 24 maart voor een grote strandschoonmaak: de zogenaamde ENECO CLEAN BEACH CUP 2019. Voor het tiende jaar op rij al. Hoofdlocatie dit jaar is De Haan, maar in élke badstad wordt er opgeruimd, en zelfs over de grens. In Cadzand (Nederland) en in vier Franse gemeentes (Bray Dunes, Zuydcoote, Leffrinckoucke en Dunkerque) worden in de ochtend de stranden opgeruimd. Tijdens deze ‘Ramassage Sans Frontières‘ vindt er ook een ontmoeting plaats tussen de Belgen en de Fransen.
Naar aanleiding van de tiende editie van de strandopruimactie, lanceert Eneco Clean Beach ‘10 years of devotion to the ocean’: een boek over tien jaar strijden tegen plastic soep. Het boek telt 120 pagina’s vol feiten, cijfers, ideeën, tips en toekomstvisies. Het fotoboek wordt voorgesteld tijdens de Eneco Clean Beach Cup en zal tijdens de strandopruimactie te koop zijn, alsook in verschillende surfclubs en later ook online.
Plopsa steunt als rolmodel
Plopsaland De Panne stuurt zaterdag ook enkele ‘Plopsa-figuren’ mee naar het strand. Uit sympathie voor het project maar ook als bewijs dat het in De Panne ook grote inspanningen doet voor het milieu. “Met Plopsa hebben we het ‘Plopsa For Nature’ project gelanceerd, een permanente reflectie om topics als klimaat-(her)nieuwbare energie te steunen”, aldus sales manager Jeroen De Smet van Plopsaland De Panne. “Meer specifiek en in directe lijn met Eneco hebben we al onze 7 Plopsa-parken uitgerust met PV-panelen en werden er vorige week elektrische laadpalen op onze parking voorzien. Samen met de groene stroom die we gebruiken zijn dat drie duidelijke statements omtrent milieu. We hebben eerder ook al een eigen waterzuivering en een recyclage project met Sita Suez opgezet.”
De Haan als voorbeeld
De hoofdlocatie van deze Eneco Clean Beach Cup wist de afvalberg van de beachparty’s al te reduceren van 35 vuilniszakken naar twee en dat maakt De Haan een voorbeeld voor de hele kust. “Dat lukte met herbruikbare bekers, peukenbakken, frisdrank in flessen en zonder rietjes”, vertelt Tom Museeuw van de jeugddienst. Vorig jaar won De Haan zo 10.000 euro op de Eneco Clean Beach Cup en investeerde die in een videowall om de feestende jeugd te motiveren mee te strijden tegen de plastic soep. “Dit jaar gaan we nog een stap verder”, stelt schepen voor afval Marleen De Soete, “We verbieden plastic voor éénmalig gebruik zoals bestek, wegwerpbekers, rietjes en roerstaafjes voor alle horeca en organisatoren van events op het strand, in de duinen, het bos en alle openbare parken. Ook ballonnen en plastieken snippers zijn niet meer toegelaten in deze zones. Onze verenigingen kunnen gratis herbruikbare bekers en een industriële vaatwasmachine lenen.”