Ekopak installatie

Ekopak staat nu effectief op de beurs

TIELT - West-Vlaanderen heeft er sinds woensdag een beursgenoteerd bedrijf bij, naast de grote namen zoals onder meer Deceuninck, Picanol, Bekaert, Barco, Balta of Roularta. Het Tieltse Ekopak is klein maar fijn en veelbelovend. Het waterbehandelingsbedrijf  waarvan Marc Coucke bijna de helft van de aandelen in handen heeft, noteert sinds 31 maart effectief op de beurs van Brussel aan 14 euro per aandeel. Er bleek meteen flink wat belangstelling voor het aandeel. De aandelen zijn prioritair bestemd voor grote financiële fondsen, niet meteen voor kleine beleggers. 

 

De beursnotering betekent een nieuw en groot avontuur voor stichter Pieter Loose en zijn ‘compaan’ en mede-aandelhouder Marc Coucke. Ekopak is gespecialiseerd in industriële waterbehandeling. Het bedrijf, dat opgericht is in 2004 en vorig jaar een omzet draaide van 9,5 miljoen euro, is gespecialiseerd in waterbesparing en -recyclage bij bedrijven. Het bouwt onder meer ‘waterfabrieken’ bij grote klanten om uit bijvoorbeeld afvalwater drinkwater te produceren, waardoor bedrijven hun drinkwaterfactuur kunnen terugdringen. Ook industrieel water kan een tweede leven krijgen.

Ekopak had in 2019 al installaties staan in elf landen bij circa 700 klanten, van wie 400 in België. Marc Coucke verwierf in 2019 via zijn persoonlijke  investeringsmaatschappij Alychlo een belang van 49 procent in Ekopak, CEO Pieter Loose (die in 2013 de zaak overnam van zijn vader en zorgde voor een nieuw elan) heeft de rest in handen.

Accelerator via de beurs

Om zijn groei te versnellen wil Ekopak 50 miljoen euro ophalen. Daartoe geeft het nieuwe aandelen uit aan voornamelijk grote beleggers, niet aan particulieren. Die konden nog tot dinsdagmiddag intekenen. Aanvankelijk was sprake van een introductieprijs tussen 14 en 16,5 euro per aandeel, maar volgens de beursautoriteiten werd het dus 14 euro.

Alychlo, het investeringsvehikel van Coucke, neemt ook deel aan de operatie en investeert voor 12 miljoen. Vier andere spelers – AXA Investment Managers, KBC Asset Management, Lazard Asset Management en UBS Asset Management – hebben al 18 miljoen toegezegd. Die vier zullen de aandelen in de door hen beheerde fondsen stoppen, waardoor kleine beleggers onrechtstreeks hooguit een graantje zullen kunnen meepikken van de beursgang.