Ekopak_website_

Ekopak krabbelt even terug om op termijn verder te springen

TIELT - Het van origine West-Vlaamse en beursgenoteerde Ekopak, dat innovatieve circulaire wateroplossingen aanbiedt, wil versneld doorgaan met zijn As-A-Service-businessmodel, zo laat het weten in een persbericht. Deze aanpak moet zorgen voor een verhoogde lange termijn waardecreatie maar ook voor minder onmiddellijke omzet. De totale verkochte projectwaarde (zowel in WaaS als éénmalige projecten) is volledig in lijn met de verwachtingen en toont een jaar-op-jaar groei van meer dan 100% ten opzichte van 2023. Ekopak wordt gecontroleerd door Marc Coucke (42 procent) en Pieter Loose (37 procent). 

Ekopak laat weten dat het de crisis in de industriële sector ook zelf aan de lijve ondervindt. Waar er voor dit jaar een omzet van 70 à 75 miljoen euro in het vooruitzicht werd gesteld voor 2024, is er nu nog sprake van een omzet tussen 55 en 57 miljoen euro. Die omzet impliceert nog steeds een jaar-op-jaargroei van ruim 50 procent. In de eerste jaarhelft wist Ekopak zijn omzet te verdubbelen dankzij de overname van het West-Vlaamse GWE.

Ekopak stelt zijn strategie bij en zet zwaar in op het innovatieve WaaS-model (Water as a Service) binnen de afvalwaterbehandelingssector, die traditioneel gebaseerd is op éénmalige projecten. Onlangs verkocht Ekopak zijn eerste afvalwater-WaaS-project, wat de versnelde overgang van het éénmalige model naar WaaS verder versterkt.

Ekopak bevestigt zijn doelstellingen voor 2028: een significante groei van de huidige jaarlijkse omzet naar minimaal 140 miljoen euro, en een stijging van de EBITDA-marge naar 25-30%. Tevens heeft Ekopak, dankzij de vele getekende WaaS-contracten en deze die in de pipeline zitten, nu reeds een mooie gegarandeerde omzet voor de volgende 20 à 30 jaar.