In de zomer (juni) van 2020 stelde de Franse nucleaire waakhond ASN (Autorité de Sûreté Nucléaire) de energiemaatschappij EdF (Electricité de France) in gebreke wegens nalatigheid in de centrale van Gravelines. EdF is eigenaar van de vlakbij de West-Vlaamse grens gelegen nucleaire centrale van Gravelines. ASN oordeelt dat de externe veiligheid, in geval van een explosie in één van de reactoren, niet voldoende was gegarandeerd. EdF werd toen aangemaand om dringend de nodige actie te ondernemen om de veiligheid in geval van een ramp, te waarborgen. Er werd meer bepaald aangedrongen op het verzekeren van de veiligheid voor de dichte en verdere omgeving. Gezien de nabijheid van de centrale bij de Frans-Belgische grens, lijkt ook West-Vlaanderen meer dan betrokken partij bij dit dossier. EdF zou slechts in één van de zes reactoren de nodige maatregelen hebben getroffen. In de vijf andere reactoren was de externe veiligheid voor de omgeving, in geval van explosie, niet bepaald een feit.
Vragen blijven
EdF zou nu naar eigen zeggen het nodige hebben gedaan, en laat weten dat de veiligheidsvragen van ASN beantwoord en opgelost werden. Volgens EdF worden er op jaarbasis tot wel 23.000 controles gedaan. Daarom wordt nu aangedrongen op een verlengde activiteit met nog eens tien jaar. De centrale op een steenworp van de grens met West-Vlaanderen viert dit jaar zijn 40e verjaardag. Emmannuel Villard, directeur van de site, zegt in de Franse media dat grote inspanningen werden geleverd inzake veiligheid, onder meer op basis van de ervaringen die werden uitgewisseld met het Japanse Fukusjima. Maar de beweging ‘Sortir du nucleaire‘ vindt dat EdF nog altijd tekort schiet en te weinig rekening houdt met de omgevingsfactoren.
Nog dit: de centrale van Gravelines staat, met 6 eenheden van 900 MW, in voor om en bij de 80 procent van de energiebehoefte in de regio Hauts-de-France. Er werken 2.000 mensen op de site.