POPERINGE – In Poperinge hebben ECG (de design- en importafdeling van e5 mode) en de Fair Wear Foundation (FWF) een protocolakkoord ondertekend. De FWF is een internationale organisatie die samen met kledingmerken werkt aan betere arbeidsomstandigheden voor kledingarbeiders. Daarmee engageert ECG zich om in de productie van de eigen merken van e5 mode te voldoen aan de gedragscode van Fair Wear.
ECG ontwerpt en levert verschillende merken voor familiebedrijf e5 mode. ECG doorloopt nu eerst samen met Fair Wear een driejarig traject. Ieder jaar voert Fair Wear een grondige brand performance check uit. In het eerste jaar moet 40% van de leveranciers voldoen aan de vereisten, daarna 60% en in het derde jaar moet minstens 80% van de leveranciers aan de gedragscode beantwoorden. Het doel is om stap voor stap verbeteringen door te voeren, om zo tot echte en duurzame langetermijnoplossingen te komen. Op die manier kan ECG levenslang lid blijven van Fair Wear Foundation.
“Het interessante bij Fair Wear is dat we samen een actieplan uitwerken om betere arbeidsomstandigheden te creëren”, zegt Ilse Roosens, quality manager bij e5 en het in Poperinge gevestigde ECG. “Wij hebben goede relaties met onze leveranciers, dus we geloven erin dat we samen vooruitgang kunnen maken. We gaan ook zelf ter plaatse kijken hoe de omstandigheden bij de leveranciers zijn.”
Controle op productie
De productie van ECG vindt plaats in China, India, Europa (Oost-Europa, Portugal, Italië) en Turkije. Tot voor kort had ECG ook een productielocatie in Bangladesh. De meerderheid van die fabrieken zijn al geaudit door Fair Wear Foundation of gecertificeerd door een andere instantie, maar de productievolumes zijn er te groot voor ECG. De eigen merken van e5 mode, die door ECG ontwikkeld worden, zijn D’Auvry, Liberty Island, l’histoire de Louise, de Libelle-collectie, Dansaert Blue, Dansaert Black en Deer Island. Die merken bedragen zo’n 70% van de collecties bij e5 mode. De rest van de merken die bij e5 beschikbaar zijn, wordt ingekocht bij externe leveranciers die met de ‘code of conduct’ van e5 mode akkoord moeten gaan. “Ik ben ervan overtuigd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke handel de standaard worden, en dat is maar goed ook”, zegt West-Vlaming Alexander Talpe, CEO van e5 mode en ECG. “Wij geloven in eerlijkheid, respect en passie. Het samen zoeken met onze partners naar een duurzame oplossing past perfect in dat plaatje.”
De 8 arbeidsnormen van Fair Wear Foundation zijn: geen gedwongen arbeid, geen discriminatie op de werkvloer, geen uitbuiting of kinderarbeid, vrijheid van vakvereniging en het recht om zich aan te sluiten bij een vakbond, betaling van een leefbaar loon, redelijke werkuren, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en wettelijk bindende arbeidscontracten.