TIELT – Als eerste ontwikkelaar in Vlaanderen bouwt Dumobil op al haar nieuwe ontwikkelde verkavelingen geen woning meer die verwarmt op fossiele brandstoffen. Het Tieltse bouwbedrijf zweert nu bij geothermie of een warmtenet. Concreet zal Dumobil de komende jaren maar liefst 875 wooneenheden bouwen die enkel werken op deze energiebron uit de ondergrond. Het gaat om 656 huizen en 219 appartementen in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
De Vlaamse overheid bant vanaf 2021 elke gas- of stookolieketel bij alle nieuwbouwprojecten of bij ingrijpende renovaties van bestaande woningen. Bovendien komen er vanaf dat jaar geen aansluitingen meer op aardgas in nieuwe verkavelingen. Goed nieuws voor de aanhangers van klimaatmarsen in ons land, zou je kunnen stellen. Maar de Vlaming zelf lijkt niet te wachten tot 2021 en heeft nu al de klik gemaakt. Nooit eerder sloten zoveel Vlaamse huishoudens hun woning aan op geothermie, zeg maar dé nieuwe manier van verwarmen zonder aardgas of stookolie. Vandaag telt Vlaanderen naar schatting enkele duizenden woningen die op geothermie of een warmtenet zijn aangesloten.
Naar schatting zijn vandaag enkele duizenden woningen aangesloten op geothermie. Dumobil verwijst zelf naar het Nederlandse voorbeeld. Bij onze Noorderburen zijn op dit moment al 400.000 woningen aangesloten op een warmtenet. In België gaat het volgens experts hooguit om enkele duizenden. “Wij willen niet wachten tot de Vlaamse wetgeving van 2021 het ons oplegt”, aldus Bruno Carton, gedelegeerd bestuurder van Dumobil. “Voor elke nieuwbouwwoning die wij vandaag bouwen op onze nieuwe ontwikkelde verkavelingen, voorzien we een individuele geothermische installatie dat warmte onttrekt uit de grond. Of we sluiten de woningen aan op een warmtenet. Geothermie is ook een heel stuk voordeliger voor de portefeuille van de Vlaming die bouwt.”