Erfgoed herbe 191007-GVH-BenjaminBrolet-0176

Drie West-Vlaamse erfgoedexperten willen bedreigd Vlaams erfgoed van de sloophamer redden

KORTRIJK – Zondag laatst was het erfgoeddag maar daar zal u vermoedelijk weinig van gemerkt hebben. Het erfgoed – de spiegel van een historisch verleden – staat er in Vlaanderen niet bepaald schitterend voor, want er dreigt veel verval. Dat is ook een groep van West-Vlaamse experten niet ontgaan. Mensen met een missie en elk met een eigen competentie en invalshoek. Ruben is restaurateur, Clara is archeologe en Jelle is interieurarchitect Ze hebben zich verenigd in een nieuw bedrijf Herbé, met de bedoeling veel waardevol erfgoed van de sloophamer te redden.   

De drie personen in kwestie zijn Clara Thys, Ruben Willaert en Jelle Vandecasteele. Om te vermijden dat erfgoed tegen de vlakte gaat, net door het ontbreken van een sluitende oplossing of door jarenlange verloedering, maakt Herbé totaalstudies. Herbé is het eerste studiebureau in België dat in staat is zo’n totaalbenadering binnen hetzelfde studiebureau te maken.

Alle studies en en het masterplan, alles gebeurt bij Herbé zelf en wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team. Bij een herbestemmingsproject wordt ook het rendement scherp in de gaten gehouden. Uit hun onderzoek blijkt alvast dat de rendementen, afhankelijk van de mogelijke premies, de locatie en de gebruiksfunctie van het herbestemde gebouw, tussen 7 en 20 procent bedragen. En laat dat vergelijkbaar zijn met rendementen van nieuwbouwontwikkelingen. “En bovendien, op de schoonheid,authenticiteit en het cachet van erfgoed plakken we zelfs nog geen prijs, dat krijg je er gewoon bovenop”, zegt het trio. “En we plakken al helemaal geen prijs of rendement op de herinneringen aan het kasteeltje waar mensen getrouwd zijn, of op de schoonheid van een monument, dat de wandeling ernaartoe meer dan waard maakt.”

Volgens Herbé wordt één op drie Vlaamse erfgoedgebouwen bedreigd met sloopplannen. Het gaat in totaal om 13.000 gebouwen en sites. Ze zijn allen in matige tot zeer slechte staat.  Volgens de experten laten eigenaars de gebouwen steeds vaker verloederen om een sloop te bespoedigen, zodat ze ervan verlost zijn. Toch hebben die gebouwen een hoge culturele en ook toeristische waarde.