Be_In

Drie ‘basketdames’ lanceren uniek sociaal inclusieproject

KORTRIJK - BE-IN. Zo heet het nieuwe project van Maka De Lameillieure, Marie De Clerck en Veerle Waegemans. De drie 'sisters in arms' kennen elkaar al jarenlang van op en naast het basketveld, freaks als ze zijn van die sport. Nu profileren ze zich als sociale ondernemers. Met BE-IN willen ze tewerkstellingskansen geven aan mensen die voor een langere duur, door ziekte of ontslag op latere leeftijd, geen deel uitmaken kunnen uitmaken van het arbeidscircuit.  

Door deze ‘kansarme’ mensen als vrijwilliger in te zetten in projecten die positieve energie met zich meebrengen, wil het trio De Lameillieure-De Clerck-Waegemans hen het gevoel deel uit te maken van de maatschappij en wordt de positiviteit die ze ervaren omgezet in kracht om het leven verder in handen te pakken.

De oprichters van de vzw zijn 3 gemotiveerde en ondernemende dames die zowel op beroepsvlak als in hun maatschappelijke engagementen ruime ervaring hebben in de organisatie van allerhande projecten en het aansturen van mensen. Ze hebben ook  een groot gemeenschappelijk raakvlak: de zin voor engagement. Ze zijn alle drie heel actief in verschillende soorten verenigingen met het opnemen van bestuursfuncties, het organiseren van events en het aansturen van vrijwilligers. Allemaal zaken waarvan ze zelf ervaren hoeveel positieve energie ze hiervan krijgen. En zo was het eerste zaadje van het ontstaan van BE-IN geplant.

Nieuwe realiteit

Een tweede zaadje groeide door de ervaring dat ze in hun huidige levensfase geconfronteerd worden met vrienden die door ziekte, burn out of ontslag opeens wegvallen uit de dynamiek van een actief beroepsleven.

“Die vrienden worden niet alleen geconfronteerd met een nieuwe realiteit, maar ook de sociale context van een werkomgeving valt ineens weg”, heet het bij de initiatiefnemers. “Vanuit die 2 zaken is het idee van BE-IN gegroeid:  wat als we deze competente mensen die tijdelijk aan de kant staan, zouden betrekken bij onze projecten, onze engagementen ? En hen op die manier diezelfde energie en hetzelfde goed gevoel te laten ervaren?”

Op maat van de doelgroep

Er wordt gezocht naar zinvol werk op maat van de doelgroep. Zo luidt de boodschap van de drie geëngageerde dames. Het kan bijvoorbeeld gaan over het opvragen van offertes voor een event, het contacteren van sprekers voor een lezing of conferentie, het onderhandelen met leveranciers, het creatief meedenken over de aanpak van een event, enzovoort.

“We staan dan ook open voor alle soorten projecten, maar het belangrijkste is dat het positieve projecten zijn”, zeggen de drie positieve dames.  “Projecten die positieve energie met zich meebrengen. Zo hadden we een BE-IN’er die de VIP ontvangst op de wedstrijd van de Belgian Cats organiseerde en die de registraties voor de Bruggenloop coördineerde. Belangrijk is dat de activiteiten van BE-IN niet gericht zijn op de re-integratie van de doelgroep, maar dat ze richten zich tot een fase daarvoor. Een fase waarin er nog geen sprake is van een volwaardige re-integratie, maar waarin de doelgroep toch in staat is om in een aangepaste tempo, voor een beperkte tijd en voor een afgebakende opdracht hun expertise en ervaring in te zetten.”