nachtwerk

Do’s en don’ts bij nachtarbeid

nachtwerkBelgen kopen steeds meer online. Dit vraagt aan werkgevers om 24/7 inzetbaarheid, de klok rond dus. Werknemers werken dan in een ploegensysteem met nachtarbeid. Er is sprake van nachtarbeid wanneer er gewerkt wordt tussen 20 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Hoewel er een verbod geldt op nachtarbeid, is het in bepaalde situaties en sectoren toch mogelijk om uw activiteiten tijdens de nacht verder te zetten. Annelies Bries, juridisch adviseur van Acerta legt uit.

Er zijn een aantal activiteiten die ‘s nachts mogen worden uitgevoerd. Het gaat onder meer om werkzaamheden bij hotels, restaurants, dagbladondernemingen, reisagentschappen, parkeerterreinen, enz. Ook wanneer er gewerkt wordt met een ploegensysteem, wanneer er een noodzaak is aan permanentie of in bedrijven waar gewerkt wordt met bederfelijke stoffen is nachtarbeid toegestaan. Wordt er een webshop uitgebaat, dan is voor een aantal paritaire comités nachtarbeid eveneens toegelaten. Het gaat om de paritaire comités 201, 202, 311 en 312.

Wanneer uw werknemers ’s nachts werken tijdens bepaalde uren, dan betaalt u een bijzondere vergoeding bovenop hun normale loon. Deze vergoeding bedraagt momenteel 1,14 euro per uur voor werknemers jonger dan 50 jaar en 1,38 euro per uur voor oudere werknemers. Elke sector kan hieromtrent echter andere regels bepalen.

De rusttijd tussen het beëindigen en het hervatten van de arbeid moet minstens 11 opeenvolgende uren duren. Er zijn eveneens wekelijkse arbeidstijden waarmee u rekening moet houden.

Voor bepaalde regelingen wordt het verrichten van nachtarbeid gezien als een zwaar beroep waardoor sneller rechten geopend worden. Zo kan een werknemer die gewoonlijk nachtarbeid verricht, gebruik maken van een voltijdse of deeltijdse loopbaanvermindering in het kader van de landingsbaan vanaf 50 jaar in plaats van de gebruikelijke 60 jaar.

Veel sectoren voorzien eveneens dat werknemers die een bepaalde leeftijd bereikt hebben en een bepaalde periode nachtarbeid hebben verricht, gebruik kunnen maken van de werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT- het vroegere brugpensioen).

Wat levert nachtarbeid op voor de werkgever? Als werkgever wordt u vrijgesteld van het doorstorten van een gedeelte van de bedrijfsvoorheffing die ingehouden wordt op het loon van de werknemer die nachtarbeid verricht. Deze vrijstelling bedraagt momenteel 20,4 % van het totale belastbare loon.

Lees ook

  • BV
    10/01/2025
    Safe And Secure Skies
    Ukkel
  • VZW
    10/01/2025
    Vivaris
    Gent
  • VZW
    10/01/2025
    Eizer Nisien
    Antwerpen