Banque Transatlantique

Dorine Ghyselinck opent kantoor van machtige Franse Banque Transatlantique in Kortrijk

KORTRIJK - In alle stilte heeft de machtige Franse Banque Transatlantique een kantoor geopend in hartje Kortrijk, meer bepaald in een statige patriciërswoning in de Doorniksewijk. Dorine Ghyselinck, afkomstig uit Ieper en sinds jaar en dag vertrouwd met het bankenmilieu, mag de operaties leiden samen met de Fransman Bertrand Marot. De Banque, met roots die teruggaan tot in 1881 aub en vestigingen wereldwijd, richt zich zowel tot particulieren als tot bedrijven.

De private Franse bank met een reputatie om u tegen te zeggen, biedt klanten allerlei financiële diensten aan, van individuele beleggingen (géén fondsen) over kredietleningen en vermogensplanning tot private equity advies of levensverzekeringen. “In deze onzekere tijden vinden we het belangrijk eraan te herinneren dat onze groep de hoogste solvabiliteitsratio’s heeft die hoger zijn dan de Europese regels voorschrijven”, zeggen Dorine Ghyselinck en Bertrand Marot. “Belangrijk te melden is ook dat we ons richten naar zowel de private klanten als naar de bedrijfswereld.”

Banque Transatlantique –  een instituut in Frankrijk en gelieerd met de Crédit Mutuel – is al langer aanwezig in België, met een kantoor in Brussel en een beheerde portefeuille van om en bij de 3 miljard euro. Geen kleintje dus, zoals ook de wereldkaart laat zien met eigen filialen in Hongkong en Singapore, Londen, Luxemburg en Genève tot in New York, Montréal, Boston en San Francisco toe. Dat ook in Kortrijk een eigen vestiging wordt geopend is in die context zelfs opzienbarend.

Aantrekkelijke regio

De uit Ieper afkomstige  maar naar Kortrijk uitgeweken Dorine Ghyselinck heeft in het bankwezen al heel wat watertjes doorzwommen, onder meer bij Van Lanschot Bankiers en Nédée. “De keuze voor Kortrijk is een wel overwogen keuze”, aldus Dorine Ghyselinck. “De regio bulkt van de economische bedrijvigheid en de ligging aan de grens – denk ook aan de Eurometropool – speelt in het voordeel. Zeg maar dat er hier een markt ligt met veel opportuniteiten. Dat Banque Transatlantique belangstelling heeft voor België, hoeft ook niet te verwonderen. Finaal is ons land de derde economische partner van Frankrijk. Hoeveel Fransen wonen ook niet in België?”

Proximité en confiance

Administrateur exécutif van de zetel Kortrijk is de Fransman Bertrand Marot, die in tandem werkt met Ghyselinck. Opvallend, uitzonderlijk en zelfs symbolisch voor de aanpak van Banque Transatlantique: de Franse topbankier spreekt uitmuntend Nederlands. “Hoewel onze aandeelhouders en ons moederbedrijf uiteraard Frans zijn, willen we ons door de komst naar Kortrijk toch profileren als een lokale bank, een bank van hier zeg maar”, dixit Bertrand Marot. “We krijgen heel veel armslag om autonoom ons eigen ding te doen. Voor mij draait het allemaal om proximité en confiance: nabijheid en vertrouwen van de klant die je dient. Om maar één voorbeeld te geven uit de wereld van beleggingen: we kennen de interessante Belgische aandelen beter dan wie ook, en weten dankzij een back office van experts wat we moeten aanbevelen. Het moge duidelijk zijn: we zijn naar Kortrijk gekomen omdat we overtuigd zijn van het belang van lokale verankering.”