Het Hof van Beroep in Gent heeft zich uitgesproken over de schadevergoedingen in de fraudezaak rond het Ieperse bedrijf Lernout & Hauspie (L&H), dat in 2001 failliet ging. Het Hof liet ook weten dat het vier computers ter beschikking stellen om slachtoffers hun vergoeding te laten opzoeken, want er blijven nog 8.000 à 9.000 burgerlijke partijen over. De gedupeerden kunnen zich via de voorgeschreven procedures nog steeds melden om hun gelijk te krijgen, ook al is de kans op compensatie klein tot onbestaand.
Het spraaktechnologiebedrijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het Hof van Beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.
Het openbaar ministerie maakte toen ook duidelijk dat het in het veelbesproken duo hoegenaamd geen ‘meester oplichters’ zag. Voor een goed begrip: in het fatale jaar 2000 waren Jo Lernout en Pol Hauspie ook al geen operationele managers meer, enkel nog aandeelhouders. De directe verantwoordelijkheid voor de scheefgelopen toestanden lag toen eerder bij de toenmalige CEO, Gaston Bastiaens. Ook hij werd vrijdag laatst mee veroordeeld door het Gentse Hof van Beroep.
Veel onwaarheden
Over het dossier L&H is al veel inkt gevloeid. Veel vragen blijven ook vandaag nog overeind. Waarom bleven de deep pockets Belfius en KPMG, alsook KBC in de rol van beleggingsadviseur, ongemoeid, ook al hadden ze als adviseurs of controleurs mee verantwoordelijkheid? Wie het dossier van nabij volgde, gelooft nog altijd in de reverse take over door de Amerikanen, die het niet konden hebben dat een kleine speler zomaar de hoogste technologie toppen zou scheren. Daar moest dus, met medewerking van de hoogste Amerikaanse instanties, kost wat kosten een stokje worden voor gestoken.
Feit is dat de erfenis van de vroegere West-Vlaamse spraaktechnologie (die door experts altijd als bijzonder waardevol wordt omschreven) vandaag in handen is van het machtige Microsoft, dat het na enkele tussenstations naar zich heeft toegehaald. Gemakkelijkheidshalve wordt ook vergeten dat ene Bill Gates destijds fors investeerde in L&H.
Levensvatbaar bedrijf
Het verhaal van L&H is er ook een van te snelle groei, die op de duur onoverzichtelijk werd voor managers Jo en Pol. Niet iedereen in de entourage van Jo en Pol was destijds ook even eerbaar. Geld, of beter nog geldhonger, maakt soms het slechtste los in een mens.
Jo Lernout zelf zei deze zomer aan Made in West-Vlaanderen dat hij elke dag met een loodzware L&H-rugzak opstaat en er ’s avonds ook elke dag mee gaat slapen. In het besef ook dat de Ieperse handelsrechtbank, ook bij de neergang van het West-Vlaamse technologiebedrijf, in één van zijn arresten beweerde dat het bedrijf nog levensvatbaar was.