Howest top 23

Doctor honoris causa Lode De Geyter (Howest) met passende égards uitgewuifd

KORTRIJK - In Kortrijk werd algemeen directeur en boegbeeld Lode De Geyter uitgewuifd omwille van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zijn verdiensten zijn onmetelijk. Hij katapulteerde de voorbije twintig jaar de hogeschool Howest naar nieuwe horizonten. Internationalisering, coalitievorming met de universitaire wereld, nieuwe opleidingen, opwaardering van de opleiding industrieel ingenieur, het op de kaart zetten van de game opleiding, de brug slaan naar de ondernemerswereld, het aantrekken van steeds meer studenten (inmiddels 10.000): het zijn maar enkele voorbeelden die zijn schrandere inbreng en doordacht beleid aantonen. Hij kreeg dan ook terecht de titel doctor honoris causa.     

Twee auditoria tot de laatste stoel gevuld met medewerkers, studenten, collega’s uit de academische wereld en medestanders uit het bedrijfsleven, namen op dinsdag 12 september 2023 officieel afscheid van Lode De Geyter als algemeen directeur van Howest. Na een opmerkelijke carrière van 41 jaar, eerst aan de Provinciale Industriële Hogeschool in Kortrijk en, na de fusie aan Howest, geeft hij op 1 oktober 2023 de fakkel door aan Frederik D’hulster, nu nog directeur Onderwijs en Internationalisering, maar ook reeds 23 jaar verbonden aan de hogeschool.

Terugblikken en vooruitkijken

Geen stijve academische redevoeringen. Met een gemoedelijk en boeiend gesprek op de sofa bij moderator Sofie Verschueren, lector Journalistiek, namen Lode De Geyter en Frederik D’hulster de tijd om samen terug te blikken op de carrière van de afscheidnemende algemeen directeur en op zijn verwezenlijkingen voor Howest en ze keken ook al even vooruit naar wat ze nog willen verwezenlijken.

Onder zijn inspirerende beleid ontwikkelde Howest zich tot een toonaangevende kennispartner die regionaal en internationaal erkend wordt als innovatief en ondernemend, een hogeschool met uitstraling. Wat de toekomst brengt? Lode De Geyter droomt van een kleine jachthaven aan de Leie waar nu nog een parkeerzone is voor Howest. Maar ook de oude droom dat Howest een eigen schip zou hebben, The Enterprise, dat als drijvende kennis- en onderzoeksfaciliteit met studenten en docenten de wereld verkent, laat hem niet los.

De gesprekken werden onderbroken voor korte gefilmde boodschappen van goede vrienden en bekenden uit de politieke en de academische wereld en het bedrijfsleven. Het was de eerste van een reeks opmerkelijke verrassingen.

Doctor Honoris Causa

Zijn opvolger, Frederik D’hulster, nam op zijn beurt het woord. Hij verwees naar het gebruik in de academische wereld om aan mensen met een grote verdienste voor de samenleving en hun organisatie een bijzondere eretitel toe te kennen. In naam van de Howest Community dankte hij Lode De Geyter voor zijn inspirerende leiderschap en zijn unieke rol in de geschiedenis van de hogeschool en riep hem uit tot allereerste doctor honoris causa van Howest. Minister Weyts bekleedde hem met het lint en medaillon en overhandigde hem de bijhorende oorkonde.

Daar stopte het niet. Dr Ruaidhri Neavyn, algemeen secretaris van de RUN-EU, bood hem namens de RUN-EU, het honorary fellowship aan, eveneens met oorkonde.

Nog een bijzonder moment tijdens deze plechtige zitting kwam er toen Willem Bataillie, praeses van Centaura, de studentenclub waar Lode De Geyter in 1977 medestichter was, de algemeen directeur dankte voor zijn engagement voor de club, de hogeschool en de samenleving en als eerbetoon, samen met alle aanwezigen het Io Vivat aanhief. Lode De Geyter mag dan de fakkel van algemeen directeur doorgeven aan Frederik D’hulster, hij laat Howest gelukkig niet los en belooft dat de hogeschool op zijn expertise mag blijven rekenen.

foto: Frederik D’hulster en Lode De Geyter