Diego De Baets is de oudste van het vijftal en staat al voor de vierde maal in de finale van het prestigieuze meesterschapsconcours. Voor de vier anderen is het hun eerste deelname.
De koks moeten tijdens de finale drie gerechten bereiden. Als voorgerecht een Noordzeevissoep met bijvangst. De finalisten mogen kiezen uit acht ingrediënten: rode poon, wijting, pladijs, griet, wulken, kokkels, grijze garnalen en noordzeekrab. Volgens het wedstrijdreglement moet men daarvan minimum vier gebruiken. Bovendien moet één van de ingrediënten op de klassieke Escoffier-manier als quenelle worden bereid. Hertenrug met grondwitloof is het hoofdgerecht. Tot slot verwacht de jury ook drie, apart geserveerde minidesserten, waarvan één met chocolade, die samen een harmonisch geheel vormen.
Hoge auspiciën
Het concours haalt hoog niveau. Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop van deze 70ste wedstrijdeditie. Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem stelt de technische jury samen. Viky Geunes, chef van het Antwerpse driesterrenrestaurant Zilte, is wedstrijdambassadeur.
De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.
www.club-prosper-montagne.be