Dewaele Filip en alexander-de-croo

Dewaele Vastgoedgroep ‘goes digital’

BRUGGE – Wie wil, kan straks letterlijk zijn droomhuis kopen zonder buiten te komen. Dewaele Vastgoedgroep, één van de grootste residentiële vastgoedspelers in Vlaanderen, en de FOD Financiën starten een proefproject om het voor alle huizenjagers mogelijk te maken met één muisklik verkoop- en huurovereenkomsten, aankoopbeloftes en plaatsbeschrijvingen van woningen, appartementen, bouwgronden en garages te ondertekenen. Het gaat om een Belgische primeur voor de vastgoedsector, die ervoor zal zorgen dat vastgoedtransacties een pak sneller, veiliger en milieuvriendelijker kunnen verlopen.

Minister van Digitalisering Alexander De Croo kwam helemaal tot in Brugge om het project voor te stellen samen met Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep. Online een huis kopen of huren en de hele administratieve winkel, contracten incluis, digitaal afhandelen zal dus straks zomaar kunnen.

Anno 2018 is de digitalisering in onze maatschappij niet meer weg te denken. Alleen in de immowereld, die traditioneel als een erg conservatieve sector bekend is, was het nog wachten op een echte doorbraak. Die is er nu, want voor het eerst zal het voor kopers en huurders mogelijk worden om quasi alle onderhandse vastgoeddocumenten op een strikt wettelijke manier digitaal te ondertekenen. Dan gaat het concreet over het ondertekenen, paraferen en doorsturen van verkoop- en huurovereenkomsten, aankoopbeloftes, plaatsbeschrijvingen, enzovoort. “Door alle processen te digitaliseren boekt iedereen een gigantische tijdswinst en kan een document in principe op vijf minuten door alle partijen ondertekend worden”, aldus Filip Dewaele die zeer opgetogen is over deze evolutie.

Handtekenen via je smartphone

Concreet betekent deze digitalisering van elke vastgoedtransactie verder dat kandidaat-kopers binnenkort online vanuit hun luie zetel hun droompand zullen kunnen kopen. En dat mag letterlijk genomen worden. Niet alleen kunnen huizenjagers online hun ideale woning zoeken. Via hun identiteitskaart en een eID kaartlezer zullen ze ook de compromis kunnen downloaden, lezen en met één muisklik ondertekenen. Zelfs via hun smartphone wordt het mogelijk om een compromis te handtekenen. En niet onbelangrijk: ook het opzeggen van een contract zal op termijn voor huurders en verhuurders op die manier mogelijk worden.

Het enige wat nog niet digitaal kan is de stap bij de notaris. Daar is nog pen en papier vandoen. Voorlopig nog.

Lees ook

  • CommV
    08/11/2024
    Blue Horizon Consulting
    Kapellen
  • BV
    08/11/2024
    Laur Brux
    Brussel
  • VZW
    08/11/2024
    Friche
    Sint-gillis (bij-brussel)