Momenteel is de discussie over het vrijwaren van agrarisch gebied volop in de actualiteit. Maar de partijen die, naar eigen zeggen, de vragen van de landbouwers genegen zijn, handelen niet altijd consequent. Op de grens van Zwevegem en Deerlijk zou volgens plan herbevestigd agrarisch gebied verdwijnen. Deerlijk heeft aan de grens met Zwevegem een provinciale zoekzone aangeduid voor een nieuw bedrijventerrein.
Als het de beleidsmakers van Deerlijk menens is om rechtszekerheid te geven aan landbouwers in herbevestigd agrarisch gebied, dan hebben ze nu de kans om dit te bewijzen, zo laat het actiecomité ‘Tegen uitbreiding Esser’ verstaan in een perscommuniqué. Het actiecomité vraagt met aandrang aan het gemeentebestuur van Deerlijk en aan het provinciebestuur de zoekzone Esser ook te laten vallen, zodat het gebied gevrijwaard wordt voor de landbouw. Om nog maar te zwijgen van de vele fietsers en wandelaars uit de aangrenzende Zwevegemse woonwijk die er niet graag hun open ruimte verloren zien gaan, zo luidt de boodschap nog uit dezelfde hoek. Bovendien is de afgelopen maanden meermaals gebleken dat het gebied essentieel is voor het waterbergend vermogen. De optie van een extra groot waterbuffer is in dit geval ook een ruimtevreter van agrarisch gebied”, merkt het actiecomité ‘Tegen uitbreiding Esser‘ op.
Een andere kijk
Voka West-Vlaanderen laat een totaal andere stem horen in het dossier Esser. De werkgeversorganisatie wijst op een veelbelovende kans voor bijkomende jobs en welvaart in Deerlijk. De zoekzone ‘Esser’, gelegen vlak naast een bestaand bedrijventerrein, biedt een uitstekende mogelijkheid voor bijkomende bedrijvigheid, aldus Voka West-Vlaanderen.
Het gebied ligt strategisch nabij de E17 en geniet al van een goede ontsluiting voor vrachtverkeer. Deze bestaande ontsluiting garandeert dus ook een vlotte bereikbaarheid voor de potentieel nieuwe zone. Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, benadrukt dat de locatie ruimtelijk verantwoord en gunstig gelegen is voor ondernemingen die op zoek zijn naar geschikte bedrijfsgronden.
Hoewel waterbeheersing een aandachtspunt is in het gebied, betekent dit volgens Mons niet dat er geen ontwikkeling mogelijk is. “Mits aandacht voor de waterhuishouding kunnen de gronden probleemloos ontwikkeld en optimaal benut worden”, zegt hij. “Veel bestaande ondernemingen en woningen moeten op vandaag rekening houden met het beheersen van water, maar zelden vormt dit een probleem.”
Waar dan wel?
Voka West-Vlaanderen benadrukt daarom nogmaals het belang van dergelijke geschikte locaties voor ondernemingen: “Het ontwikkelen van zoekzones zoals ‘Esser’ is essentieel om bedrijven in de regio een plaats te geven”, stelt Bert Mons. “Zonder deze mogelijkheden zullen bedrijven gedwongen worden zich te vestigen op versnipperde of minder gunstig gelegen locaties, of moeten ze zelfs uitwijken naar het buitenland. Dit kan de economische groei in de regio ernstig verstoren. Het is dus van cruciaal belang om deze gronden de bestemming bedrijventerrein te geven om de economische dynamiek en groei in West-Vlaanderen te stutten. Anders dreigen we in de regio jobs, welvaart en dus ook economische groei te mislopen. Als bedrijven zich al niet meer mogen vestigen pal naast een bestaand, goed bereikbaar bedrijventerrein, waar dan wel?”