brand

Decontex verlegt grenzen van innovatie met NASA-technologie

BRUGGE – Brandweerlui leven gemiddeld zeven jaar minder lang door kankerverwekkende stoffen in hun jassen. Wassen met water en detergent blijkt ontoereikend om de jassen te reinigen. De Brugse start-up Decontex creëerde daarom samen met het Gentse chemiebedrijf Christeyns een innovatieve reinigingstechniek op basis van vloeibare CO2. De jassen zijn niet alleen vrij van toxische stoffen maar ze gaan ook langer mee. Ook het reinigingsproces duurt minder lang en is beter voor het milieu.

Uit onderzoek blijkt dat brandweerkledij 15 tot 20 keer meer toxische stoffen bevat dan toegestaan door de EU. De Brugse start-up Decontex zocht daarom in 2016, samen met enkele partners, naar een manier om deze pakken grondig te reinigen. “We zijn het rijtje afgelopen: wassen met water en detergent, droogkuis, ozon tot zelfs ultrasoon en infrarood reinigen”, vertelt Tommy Verminck CEO van Decontex. “Telkens stuurden we het gewassen pak naar een labo maar bleek het resultaat negatief. Ten einde raad kwamen we uit bij een technologie ontwikkeld door de NASA: reinigen met vloeibare CO2. Het resultaat was onvoorstelbaar, alle toxische stoffen waren uit de kledij verdwenen. Duurzaam en goed voor het milieu dus. LCO2 is een gas dat bij de juiste druk en temperatuur vloeibaar wordt. Zo kan LCO2 de voordelen van nat én droogreinigen combineren. Bovendien is de basis voor LCO2, het gas CO2 zelf, een afvalstof voor heel wat bedrijven. CO2 kan dus makkelijk gewonnen en hergebruikt worden.”

Samen met wereldspeler

Ook de levensduur van de pakken is belangrijk. Het Gentse Christeyns, met 350 miljoen euro omzet en een verkoop in meer dan vijftig landen een wereldspeler op vlak van hygiëne en detergenten, zette zijn schouders mee onder het project en bood heel wat expertise aan. “Zo’n brandweerpak kost gemakkelijk 1000 euro”, aldus Steven Van de Walle van Christeyns. “Het is dus belangrijk dat deze investering zo lang mogelijk meegaat. Christeyns verzekerde zijn klanten al jaren een lange levensduur van hun linnen. We wilden met onze R&D afdeling nu ook out of the box denken en mee op zoek gaan hoe we de LCO2 techniek konden optimaliseren. Vloeibare CO2 drogen duurt alvast minder lang dan water, maar we blijven verder onderzoeken hoe we dit hele was- en droogproces nog sneller kunnen laten verlopen.”

Wassen zonder water?

“Momenteel werken we voor 12 van de 20 brandweerzones in Vlaanderen en reinigen we zo’n 10 000 pakken per jaar”, geeft Verminckt nog mee. “Naast brandweerpakken reinigt Decontex ook ander textiel dat moeilijk te wassen is met water zoals kogelwerende vesten, lederen motorpakken of loodvesten die gebruikt worden in ziekenhuizen. Of we nu binnenkort allemaal zonder water gaan wassen? Zo’n vaart zal het voorlopig niet lopen, maar op bepaalde plekken waar water schaars is, kan LCO2 wel degelijk een oplossing vormen. Denk maar aan toepassingen in de ruimtevaart of in extreem droge gebieden.”

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas