KOKSIJDE – Ook al zijn de klimaatuitdagingen waar we vandaag voor staan grensoverschrijdend of zelfs mondiaal van aard, lokale besturen spelen een cruciale rol in het geheel. Wie kan er immers beter voor zorgen dat klimaat en energie voor de bevolking geen ver-van-mijn-bed-gebeuren is? Onder de vleugels van WVI (West-Vlaamse Intercommunale) nemen 29 West-Vlaamse steden en gemeenten het binnen het Europees project PentaHelix samen op voor het klimaat.
Ze richten hun pijlen op 2030 met de ondertekening en uitvoering van het nieuwe Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie. Lokaal Bestuur Koksijde neemt met de groep van Zee tot IJzer, bestaande uit Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Nieuwpoort en Veurne, deel aan dit project. Zopas werd het startschot binnen deze samenwerking gegeven. Een intergemeentelijk energie- en klimaatactieplan krijgt vorm en de ambities liggen hoog.
Tegen 2030 wil de groep de gezamenlijke uitstoot van CO2 op het gezamenlijk grondgebied met ten minste 40% terugdringen. Dit door een betere energie-efficiëntie en meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Anderzijds willen ze ook klaar staan voor de toekomst, hun veerkracht verhogen en zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (bijvoorbeeld: hitte, zeespiegelstijging).
Naast de Westhoek hebben nog andere regio’s de krachten gebundeld voor een beter klimaat. In de regio ‘Midwest’ gaat het om Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Tielt, Oostrozebeke, Ruiselede en Wingene. In het noorden van de provincie hebben Beernem, Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke hun engagement getoond. Aan de kust en hinterland hebben De Haan, Ichtegem en Oudenburg zich verenigd. Hooglede gaat voorlopig voor een stand alone.
foto: Audrie Reynaert, Ina Van Thienen, Charlotte Magherman, Jan Vandromme, Guido Decorte, Tijs Vandewoude en Griet Maenhout (Lokaal Bestuur Koksijde)