Het gezegde is bekend: vanuit zee komen geen jobs. Dat is de waarheid flink wat onrecht aandoen. Alvast het project SeaConomy bewijst dat er op zee wel degelijk van alles te beleven valt en dat er kansen komen vanuit het water. SeaConomy zette de voorbije dagen alvast het niet benutte potentieel ruim in de verf. Het event vond plaats in het Huis van de Voeding in Roeselare.
SeaConomy wijst er op dat onze Noordzee een tachtigtal soorten zeewier bevat. Maar slechts een beperkt aantal bedrijven maken op kleine schaal gebruik van zeewier, meestal afkomstig van wilde oogsten uit het buitenland. Het potentieel van Vlaamse zeewier voor onze bedrijven is echter enorm groot. Wist u dat zeewier gebruikt kan worden als smaakmaker of zoutvervanger in brood, chocolade of charcuterie? Of als verdikkingsmiddel of natuurlijke kleurstof in roomijs, koek of snoep? Of in voedingssupplementen? Maar ook in tal van andere sectoren voor meststoffen, bioplastics, textiel? Kortom, zeewier biedt voor kmo’s letterlijk een zee van mogelijkheden.
SeaConomy is een multidisciplinair consortium waar Sioen Industries, Colruyt Group, Lambers Seghers, Pures en de POM West-Vlaanderen deel van uitmaken. Het platform wilde met deze kick-off naast informeren ook een ontmoetingsplaats creëren voor iedereen die geboeid is door zeewier. Sioen liet tijdens dit event in primeur weten dat ze in het voorjaar starten met een proef zeewierkweek voor de kust van Nieuwpoort.