NBB 24

De Nationale Bank van België maakt status questionis op over de economische toestand van het land

KORTRIJK - In Kortrijk Xpo heeft de Nationale Bank van België (NBB) een stand van zaken opgemaakt over de economie. Een keurgroep van West-Vlaamse ondernemers (onder wie Charles Beauduin en Christian Dumolin), kwam het vooral voor de overheid behoorlijk kritische exposé volgen. Het jaarverslag 2023 van de NBB bevat liefst 339 bladzijden. Made in West-Vlaanderen distilleert de hoogte- en dieptepunten, de vragen en de uitroeptekens.   

Directeur Tim Hermans maakte namens de NBB een diepgaande analyse over de stand van het land. Hij kweet zich met verve van zijn taak. Daarbij kwamen alle aspecten aan bod.

In 2023 zijn de bedrijfsinvesteringen toegenomen, maar daalden de investeringen in vastgoed en de netto uitvoer. Voor de jobcreatie was 2023 ook een beduidend minder goed jaar. Maar de werkloosheid, vooral dan in West-Vlaanderen, bleef op het laagst mogelijke peil van 3,5 procent. Ons land kende in 2023 ook een snelle inflatiedaling, een gevolg van de neerwaartse trend in de energieprijzen. Tot slot vertraagde de industrie in vergelijking met de jaren voordien. De toename van de dienstensector compenseerde dat euvel deels.

Een land vol uitdagingen

Voor Tim Hermans blijft de concurrentie handicap van ons land zwaar wegen, zeker als je de parameters vergelijkt met onze belangrijkste handelspartners zoals Frankrijk, Nederland en Duitsland. De zware loonkost, mede veroorzaakt door het indexsysteem, hangt als een molensteen rond de Belgische nek. Op lange termijn en naar de volgende generaties toe, moet men zich daar veel vragen over stellen, zei Hermans overduidelijk.

Bijzonder kritisch wad de spokesman van de NBB ook over de overheidsfinanciën, die de stempel van ‘zorgenkind’ meekregen. Ook na corona zijn de uitgaven van de overheid blijven stijgen en dat zorgt voor bijna een sneeuwbaleffect inzake rente aflossingen.  Voor Tim Hermans is het overduidelijk dat ons land voor heel grote uitdagingen staat de komende jaren. Hij noemde met naam en toenaam: de broodnodige sanering van het overheidsbudget, de nood aan meer productiviteit,  de tewerkstelling op peil brengen (nu zijn te weinig mensen aan het werk) en de energietransitie versnellen (zoals de zaken nu evolueren, halen we de zero emissie tegen 2050 niet).

(Karel Cambien)

foto: Mediahuis/De Standaard (archief)