WAREGEM – In deze bijzondere tijden laten we graag bijzondere West-Vlaamse ondernemers aan het woord en geven hen een forum om hun visie te vertolken. Vandaag Frédéric Cras van het gelijknamige hout- en familiebedrijf uit Waregem.
“Ook bij Cras Woodgroup zagen we onze omzet sinds de lockdown gevoelig dalen”, aldus Frédéric Cras. “Maar we stuurden vrijwel meteen bij : kosten evenredig laten zakken en meer dan ooit strategische keuzes maken die gericht zijn op efficiëntie en duurzaamheid. We blijven ook in deze uitdagende tijden trouw aan onze waarden: creatief, alert en met respect voor mensen en middelen samen handelen om deze situatie te overleven. Ik was enorm gecharmeerd door de wil van onze mensen om te werken. Dat heeft voor de creativiteit gezorgd die we nodig hadden om tot de oplossingen te komen die ons op vandaag draaiende houden. Ik ben hen daar erg dankbaar voor. Immers, aan de slag blijven en de ketting draaiende houden is de enige manier waarop bedrijven elkaar kunnen helpen. We hebben allemaal elkaar nodig.”
Grove borstel
Toch is dit een crisis als geen ander. “Ook mét onze inzet zal deze crisis slachtoffers eisen”, denkt de CEO. “Iedereen redden is onmogelijk, maar ook zinloos. De economie zal onvermijdelijk krimpen. De consolidatie die zal ontstaan, kan er best een zijn van gezonde bedrijven. Geef die dus voorrang, samen met de levensvatbare start-ups. Bedrijven die al in slechte papieren zaten zouden mijn inziens niet mogen gered met een corona-excuus, en dat op de kap van de hele gemeenschap. Corona is op deze manier een grove borstel waarmee door de bedrijven gegaan wordt. Voor sommige bedrijven in moeilijkheden wordt hierdoor de lijdensweg niet nodeloos gerekt en moeten er dus beslissingen genomen worden die anders niet genomen durfden worden. In België zal na corona op die manier anders gekeken worden naar mensen die een faillissement achter de rug hebben, waardoor dit menselijk kapitaal opnieuw beter kan geïntegreerd worden in de maatschappij.”
Te logge overheid
Frédéric Cras, en hij is niet de enige ondernemer die dat zegt, hoopt inmiddels dat ook onze overheid een efficiëntie-oefening doorvoert. Het overheidsapparaat mag én moet een flink stuk lichter en goedkoper worden. “En laten we arbeid attractiever maken door het minder te belasten”, aldus Cras. “We hebben daarvoor een overheid nodig van technici die beslissingen nemen op basis van cijfers en noodzaak en niet op basis van een politieke agenda. Het is soms schrijnend om te zien dat de partijpolitieke agenda en het ‘zwarte pieten schuiven’ reeds tijdens de crisis primeert boven een visie om een lockdown-exit voor te bereiden. Er circuleren tal van goede ideeën op social media en andere media. Hopelijk vinden politici hun stiel samen met de economie opnieuw uit want dit zal echt nodig zijn willen we polarisatie van links en rechts de komende maanden vermijden.”
Geen business as usual
Bij Cras wordt spijts alles met vertrouwen vooruit gekeken, al is de nabije toekomst niet te voorspellen. “We bestaan meer dan 140 jaar en staan sterk genoeg om ook deze crisis te overleven”, zegt de CEO. “Hout krijgt straks een hoofdrol in de ecologische bouwprincipes van de toekomst. Beter dan gelijk welke grondstof kan hout duurzaam en circulair zijn. Wij zetten daar met onze ‘know-hout’ sterk op in. Als we uitgaan van een voorzichtige start-up begin mei, zal het zeker nog een jaar duren vooraleer we met zijn allen terug op het niveau van voor de crisis zitten. 2020 zal een verloren jaar zijn qua ebitda. De grote en belangrijkste onbekende is nu de impact op de cashflow aan de klantzijde…en dus op ons. Veel bedrijven zullen verplicht zijn hun processen en afdelingen kritisch te analyseren. Beschikbare middelen zullen moeten toegewezen worden aan de meest rendabele afdelingen. Andere zullen eventueel jammer genoeg moeten afgestoten worden. Hierdoor verwacht ik geen onmiddellijke terugkeer naar ‘business as usual’, maar eerder enkele maanden van onrust en moeilijke beslissingen. Maar ook van opportuniteiten. Daarna zal het klimaat pas stabiliseren en zullen de gezonde bedrijven verder kunnen groeien. Ik wens iedereen veel moed en succes toe.”