Deceuninck Van EEckhoute Francis nieuwe foto

De klare kijk van West-Vlaamse topondernemers. Francis Van Eeckhout (Deceuninck): “Er is leven na elke crisis.”

HOOGLEDE-GITS – In deze bijzondere tijden laten we graag bijzondere West-Vlaamse ondernemers aan het woord en geven hen een forum om hun visie te vertolken. Vandaag Francis Van Eeckhout, CEO van het beursgenoteerde Deceuninck. 

“Er is leven na corona”, aldus Francis Van Eeckhout. “Maar daarvoor is het zaak om een en ander grondig te analyseren. Meten is weten. Laat ons meer checken wie immuun is en die mensen moeten solidair toegevoegde waarde creëren voor zij die zorg nodig hebben.”

Dat er leven is na corona geldt bij uitstek ook voor de bedrijfswereld. “Een bedrijfsomgeving is zelfs tijdens en na een lockdown de meest gestructureerde omgeving om veilig te verblijven, zeker als je dat vergelijkt met festivals of met de recreatie- en reissector”, aldus de CEO van Deceuninck. “Bedrijven nemen maatregelen om alles op veilig te zetten: handen wassen, mondmaskers, afstand houden, thuis verkleden, enzovoort. Dit alles wordt secuur en gecontroleerd uitgevoerd, als het moet met camera’s of controleurs.”

Inhalen van verloren tijd

Omdat het sociaal systeem grotendeels door de bedrijven klein of groot wordt gefinancierd, is het zaak om de economie zo snel mogelijk weer op te starten, vindt Francis Van Eeckhout. “Dit kan ook door het inhalen van verloren tijd”, aldus de CEO van Deceuninck. “We zouden bijvoorbeeld mits overleg een deel van de zomervakantie kunnen openstellen voor een werkperiode. Hoe dit fiscaal moet, is te bekijken. Maar feit is dat de overheidstekorten toch betaald zullen moeten worden. Het is een vast principe dat overheidstekorten best kunnen weggewerkt worden in economisch goede tijden (begrotingsdiscipline) om zo’n pandemie of andere moeilijke periodes te overleven. Nu hebben we vooral een vals gevoel van drukpersveiligheid gelanceerd.”

Opportuniteiten in een andere wereld

Francis Van Eeckhout ziet in deze tijden van crisis, ook opportuniteiten. Zoals in de circulaire economie bijvoorbeeld. “Waarom kunnen mondmaskers en beschermkledij niet hergebruikt worden?”, vraagt hij zich af. Hij denkt dat ook de wereldorde versneld kan veranderen. “Dit was al aan het gebeuren maar na de fratsen van de Amerikaanse president en de pijnlijke vaststelling dat Europa niet functioneert (behalve ons “geweten van de wereld”), blijken Azië en zelfs Afrika minder impact te voelen. Dat stemt tot nadenken.”

Lees ook

  • BV
    20/12/2024
    Marivan
    Harelbeke
  • BV
    20/12/2024
    Magic Invest
    Meise
  • CommV
    20/12/2024
    Eti’ad
    Sint-gillis (bij-brussel)