WAREGEM – In deze bijzondere tijden laten we graag bijzondere West-Vlaamse ondernemers aan het woord en geven hen een forum om hun visie te vertolken. Vandaag komt Filip Balcaen (ex-Balta) aan het woord, nu investeerder met Baltisse en aandeelhouder bij onder meer de machtige Amerikaanse groep Mohawk (moederbedrijf van Unilin, Spano en IVC). Hoe schat hij de gevolgen in voor de economie?
“Bedrijven die het goed deden voor de crisis, moeten geholpen worden en zij die reeds jaren verlieslatend zijn niet”, aldus Filip Balcaen. “Don’t throw good money after the bad money. De overheid heeft zeer goede intenties om de bedrijven via de banken te helpen, maar het duurt te lang. De bedrijven hebben het geld nu meteen nodig. Uitstel van belastingen en afbetaling van leningen zijn noodzakelijk, maar er zullen overbruggingskredieten nodig zijn op korte termijn. Het is super belangrijk dat we onze economie asap hier activeren, waarbij zoveel mogelijk mensen terug aan de slag moeten. Productiebedrijven moeten zo snel mogelijk heropstarten en de winkels moeten heropenen. Uiteraard is het cruciaal dat alle nodige veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus hierbij gerespecteerd worden en dat de bedrijven de nodige maatregelen treffen om dit te garanderen. Maar we moeten terug aan de slag. Testen van de besmetting en van de immuniteit tegen het virus zijn ook cruciaal om te beslissen wie moet thuisblijven en wie moet werken. Dit is essentieel.”
Terug aan het werk
Voor Filip Balcaen is het zonneklaar: hoe langer we de lockdown aanhouden, hoe meer faillissementen en hoe meer werkloosheid we tegemoet gaan en dit nog voor jaren. “Dit impliceert ook meer misnoegdheid, meer criminaliteit en meer psychische ontreddering in de maatschappij”, zegt Balcaen. “Het probleem is dat de bevolking, verschillende medische adviseurs en sommige politici zich niet realiseren welke desastreuse economische gevolgen een langdurige lockdown met zich zal meebrengen. We zullen met zijn allen meer en langer moeten werken om dit gat dicht te fietsen en de economische naweeën zullen we dan nog verschillende jaren voelen. De boodschap is duidelijk: hier moet zo snel als mogelijk verandering in komen.”