“Positief is dat we veel goeie ondernemers hebben in ons land, dat veel jongeren er wel positief tegenaan gaan en ondernemingen opstarten, ook nu”, zegt Peter Vandekerckhove. “Positief is de voortgang van technologie. Positief is ook een zeer goede coördinatie tussen centrale banken en fiscale politiek.”
Voor Peter Vandekerckhove moeten de voordelen van een globaal systeem van samenwerking, economisch en diplomatiek multilateralisme, liberalisme en een sociaal kapitalisme absoluut gevrijwaard worden. “Het verzekeren dat de economie vraag en aanbod schokken kan opvangen betekent niet dat er nationalisme en protectionisme moet gepredikt worden”, vindt hij. “Het klinkt goed, maar is een heel slecht idee. Het ontwikkelen van multilaterale stromen en supply chains zijn absoluut noodzakelijk. Europa heeft absoluut behoefte aan een industriële en technologische politiek. Daarbij moet het systeem van gecombineerde financiële regulering en verhoging van reserves verder gezet worden. De pandemie verplicht de wereldleiders hierop toe te zien.”
Innovatie en duurzaamheid als hot issues
In deze tijden is het verder zaak om massaal in te zetten op innovatie, vindt de gewezen bankier. “Dat betekent niet alleen aandacht voor technologische innovatie”, aldus Vandekerckhove. “Ook sociale en politieke innovatie zijn aan de orde, processen en modellen moeten verder blijven evolueren. Zoals ook digitalisering de norm is en niet een optie. Dit was al heel duidelijk voor de pandemie voor wie het wou zien. En dit is toch nog altijd maar het begin. Het dichten van de digitale kloof is een grote sociale prioriteit.”
De gezondheidscrisis heeft ook meer dan ooit de aandacht gefocust op duurzaamheid. “Sustainability zal in twee jaar tijd meer impact hebben dan de vorige 10 jaar samen, en weegt nu ook zwaarder dan digitalisering”, aldus nog Vandekerckhove. “Dit zal een van de grootste investeringsdossiers worden van de komende eeuw. Het ligt terecht bovenop de politieke stapel. Hier schuilt een giga economische opportuniteit als we het goed combineren met de productiviteitsverhoging van innovatie.”
Nood aan een andere overheid
Peter Vandekerckhove wil dat de kmo’s meegaan in de verandering die zich voltrekt. Veel zal afhangen van het beleid. Van de overheid verwacht hij eindelijk dat ze de fiscaliteit hervormt. Dat is ook een internationale uitdaging. “Overheden geven nu veel te weinig value for money“, vindt hij.
Tot slot doet hij nog een dubbele oproep. Eén: er is nood aan meer waakzaamheid inzake cybercriminaliteit. Het gevaar wordt immers steeds dreigender. Twee: er is behoefte aan meer liberale democratie. Liberale democratie wordt steeds meer een schaars goed en wordt links en rechts voortdurend aangevallen of met de voeten getreden, versterkt door social media die een ongebreidelde kracht geven aan al dan niet rechtmatige minderheden.