VlaamseWaterweg_Afbeelding

De Dorpsbrug: architecturale parel van Ingelmunster

Deze zomer is het zover: een nieuwe Dorpsbrug verenigt de twee oevers van het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster. “En dat is zowel een fysieke als een symbolische vereniging”, vertelt burgemeester Kurt Windels. “In onze gemeente was je altijd óf van de stationsbuurt, óf van de markt. De nieuwe Dorpsbrug maakt die twee helften tot een esthetisch geheel. Het is bovendien een architecturale parel, die volgens mij hét symbool van Ingelmunster zal worden.”

Een nieuwe Dorpsbrug verbindt wederom de twee kernen van de West-Vlaamse gemeente Ingelmunster. “De brug is na drie jaar aan zijn afwerkingsfase toe. De officiële opening was dan ook gepland op 10 mei, al stak het coronavirus daar een stokje voor”, begint burgemeester Kurt Windels. “Nu gaat de brug wellicht open in juli 2020.” De brug kadert in een masterplan van de gemeente, en ze is een volgende stap in de esthetische eenmaking en opwaardering van Ingelmunster.

Ongeëvenaard in de regio

Er werd gekozen voor een ‘lui’ ontwerp: een lange brug dus, met traag aflopende helling. “Voor de brug werden dezelfde materialen gebruikt als op het marktplein en het aanliggende kasteeldomein, met een mooie, uniforme stijl tot gevolg. De Dorpsbrug overspant nu ook de Mandel, een ‘regenrivier’ met uitgestrekt overstromingsgebied. Waar vroeger de aardeheuvels lagen als aanloop voor de oude brug, werd nu een groene zone en bijkomende parkeergelegenheid aangelegd.”

De brug werd ontworpen door architectenbureau Ney & Partners. “Het is dan ook een prachtig staaltje moderne architectuur geworden, ongeëvenaard in onze regio. De brug zal volgens mij hét symbool van Ingelmunster worden”, besluit de burgemeester.

Win-win

Ook voor De Vlaamse Waterweg nv, de opdrachtgever van het project, mag men van een succes spreken. “Niet alleen was de oude brug dringend aan vernieuwing toe, ze was ook meteen de laagste op het kanaal Roeselare-Leie”, vertelt Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd regio West. “Met het Seine Schelde-project waarderen we ook het kanaal Roeselare-Leie op voor schepen tot 4.500 ton, waardoor de binnenvaart een nog sterker alternatief wordt voor goederenvervoer op de weg. Een win-win, zowel voor de binnenvaart en de economie in deze belangrijke West-Vlaamse regio, maar ook voor de inwoners van Ingelmunster die kunnen genieten van een vernieuwd en aangenaam leefbaar centrum.”

Geen wonder dus dat de nieuwe Dorpsbrug in Ingelmunster in de running is voor een Publica Award. Deze nieuwe architecturale parel van Ingelmunster werd genomineerd in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. Stem hier op jouw favoriete project.