Vanheede 23

David en Caroline Vanheede (Vanheede Environment Group) investeren 54 miljoen euro in Roeselare en 23 miljoen euro in Rumbeke

ROESELARE - Vanheede Environment Group, actief in afvalbeheer en -verwerking, bouwt aan een nieuw Smart Special Waste Logistic Center op het bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare. Met het oog op maximale recyclage en aan de hand van state-of-the-art automatiseringstechnieken, zal het logistiek centrum instaan voor de acceptatie, groepering, herverpakking en opslag van gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen die speciale zorgen vereisen (special waste). De totale investeringskost wordt geraamd op 54 miljoen euro. Gelijktijdig wordt ook nog 23 miljoen euro geld bovengehaald voor de upgrading van de site in Rumbeke (niet gevaarlijk afval). Het familiebedrijf Vanheede (goed voor 900 medewerkers en 200 miljoen euro omzet) geeft alle afvalstoffen de beste bestemming met focus op maximale recyclage en een minimaal impact op het milieu.

Vanheede Environment Group behoort tot de top 5 in de Benelux en Noord-Frankrijk. De groep is verspreid over 20 sites in België, Luxemburg en Frankrijk. De volledige bedrijvengroep verwerkt jaarlijks meer dan 1.1 miljoen ton afvalmateriaal, waarvan 98,5% gerecycleerd wordt of een nuttige toepassing krijgt. Als geïntegreerd milieubedrijf beheert Vanheede Environment Group meer dan 2.400 afvalstromen met als visie ‘Towards a circular world, in a sustainable way’.

In het voorjaar van 2025 verhuist de bestaande special waste activiteit – die al 26 jaar actief was op de site in Rumbeke – integraal naar de nieuwe site op het bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare. Daar bouwt Vanheede aan een gloednieuw logistiek centrum en een energiezuinig bureelcomplex op een terrein van 5,5 hectare, goed voor een investering van 54 miljoen euro en tewerkstelling voor een zestigal mensen (31 arbeiders, 32 bedienden).

Kwalitatieve eindproducten via automatisatie en digitalisatie

Special waste heeft een groot potentieel om gevaloriseerd en opgewaardeerd te worden, maar wordt vaak in kleine volumes als ongekende mengsels aangeleverd. Door de beperkte karakterisatie en een gebrek aan kennis bij de producent, is waardevolle valorisatie niet altijd mogelijk. Daarom ontwikkelt Vanheede een data-gedreven methodologie voor de identificatie, classificatie, beheer en opwaardering van special waste.

“Deze aanpak vereist een volledig nieuw businessmodel en een innovatief logistiek centrum dat op basis van data gedreven methodologieën kwalitatieve grondstoffen produceert”, aldus Kurt Van Brabandt, manager van de business unit Special Waste bij Vanheede. “Zo geven we de beste bestemming aan meer dan 2.000 unieke afvalfamilies en hun verpakking en zetten we een grote stap voorwaarts in de opwaardering van special waste.”

Low impact activiteiten

Vanheede wil de activiteiten van haar logistiek centrum low impact uitvoeren. Door alle activiteiten binnen of onder een overkapping uit te voeren, vermijdt het milieubedrijf emissies naar de omgeving. Er wordt onder andere ook afzuiging voorzien in iedere ruimte en de afgezogen lucht zal gezuiverd worden via een actiefkoolfilter. Al het proceswater wordt opgevangen en verwerkt in een externe waterzuiveringsinstallatie.

2,4 miljoen richting brandbeveiliging

Risicomanagement is topprioriteit en daarom investeren we onder andere 2,4 miljoen in de beste brandbeveiliging”, licht Mathias D’Hulster, project engineer Infrastructure bij Vanheede, toe. “Alle producten worden centraal opgeslagen in een sterk beveiligd en geautomatiseerd magazijn dat aangesloten is aan een intern automatisch transportsysteem. Via een Manufacturing Operating System worden alle nodige gegevens bijgehouden. Op die manier zal Vanheede altijd weten waar welk product zich bevindt en met welk gevaar.”

Duurzaam en circulair bouwen

De nieuwe site wordt gebouwd met de meest duurzame technieken en materialen, volledig op maat van de gebruiker. De parking wordt geen doorsnee parking, maar een groene omgeving met een vijver als kern. Met de gebruikte bouwmaterialen gaat Vanheede ook circulair om.

De betonelementen van ons nieuwe gebouw bevatten cement dat geproduceerd werd met behulp van de hoogcalorische pellets die we zelf produceren op onze site in Dottenijs”, licht Mathias D’Hulster toe. “Daarnaast hergebruiken we meer dan 7500 m³ of 12.500 ton aan mengpuin, betonpuin en grond afkomstig van de oude gebouwen op onze site in Rumbeke.

Nog meer uitbreidingen in zicht

In Rumbeke bouwt het milieubedrijf inmiddels ook aan een nieuwe sorteerinstallatie voor gemengd bedrijfsrestafval. Deze investering van 35 miljoen betekent een uitbreiding van de sorteercapaciteit met 100.000 ton.

In 2025 wordt daar ook een gloednieuw bureelcomplex in gebruik genomen. Daarnaast investeert Vanheede de komende jaren ook nog fors in de uitbreiding van haar activiteiten in Noord-Frankrijk, waar het reeds 30 jaar actief is. Ook daar wordt naar schatting 30 miljoen euro bovengehaald.

Vanheede Environment Group is een honderd procent familiebedrijf dat gerund wordt door broer David en zus Caroline Vanheede. De twee kinderen van David Vanheede hebben inmiddels ook al hun opwachting gemaakt in operationele functies.