ARDOOIE – Wel Brexit of geen Brexit? Voor veel bedrijven betekent de hele vaudeville toch heel wat kopzorgen. Bij diepvriesbedrijf D’Arta is het management op alles voorbereid. Gouverner c’est prévoir, zegt het Franse spreekwoord, en dus trof de familie Talpe de passende voorbereidingen al in 2016.
D’Arta werd opgericht in 1988 en is vandaag, in de tweede generatie en met een vierkoppig leiderschap, uitgegroeid tot één van de leidende diepvriesbedrijven in de regio. Het staat garant voor zijn familiale aanpak en langetermijndenken. Dit betekent dat er voortdurend geïnvesteerd wordt in groei en innovatie, zowel op het vlak van productiemethoden als productontwikkeling. d’Arta streeft ernaar om in een zo kort mogelijke tijd de producten van het veld te verwerken tot gezonde, vriesverse producten. In de strategie staan zaken als innovatie, ecologie en een aantrekkelijk HR-beleid centraal.
Reeds na het Brexit referendum (2016) werd beslist om in Yorkshire een state-of-the-art verwekingsfabriek uit de grond te stampen. Een strategisch juiste beslissing. De Britse vestiging draait al met lokale producten voor de lokale markt en is klaar om ook vanuit het continent ingevoerde producten in te slaan. “Het Britse boekhoud- en facturatiesysteem werd getest en goed bevonden”, aldus Dries Talpe in een gesprek met de zakenkrant De Tijd. “We kunnen nu zelf inklaren voor onze klanten, want voor de meesten is dat te ingewikkeld. We hopen zo een streepje voor te hebben. Wij hebben de ervaring omdat we het ook gewoon zijn om te exporteren naar landen buiten de EU. We zijn helemaal klaar, ook voor een harde Brexit, al weten we niet wat op ons afkomt.”
Vragen rond Britse pond
Over de nakende grenscontroles door de Britten, maakt Talpe zich weinig zorgen omdat -zo zegt hij- de Britten er zich zullen voor hoeden om zichzelf in de voet te schieten door strenge controles in te voeren. De Britten moeten immers veel groenten invoeren. De vraag is veeleer hoe streng de Franse of de Belgische douane zal zijn, aldus steeds Dries Talpe. De West-Vlaamse ondernemer hoopt sowieso dat er snel duidelijkheid komt want de fluctuaties van het Britse pond zijn haast niet meer bij te houden. Een schommeling met 10 tot 15 procent, na één enkele verklaring, zijn geen uitzondering.