Het verhaal van het Dadipark begon in 2005, toen de huidige burgemeester van Moorslede Ward Vergote het actiecomité Red het Dadipark oprichtte. “Het was de bedoeling om het ‘speelpling’, dat in 2002 de deuren sloot, onder de aandacht te houden van zowel de lokale overheden als de bevolking”, aldus Vergote. “Het comité hield een aantal bijeenkomsten en bevragingen waaruit heel wat ideeën uit de bus kwamen. Van een woonwijk tot een olifantenpark, een golfterrein, stadstuintjes, een indoorspeelplein tot zelfs een autocrosscircuit. Uiteindelijk moesten we vaststellen dat de moedige pogingen van zowel NV Dadipark en het Acticomité tevergeefs waren en het Dadipark nooit meer zou worden wat het was geweest.”
Win-win-win
Toen Ward Vergote in 2013 burgemeester werd, wilde hij zijn verkiezingsbelofte waarmaken en een nieuwe poging ondernemen om van de site Dadipark iets te maken. “Ik weet nog goed dat een eerste verkennend gesprek werd gevoerd met de eigenaars om te polsen of ze bereid waren om samen met het gemeentebestuur te zoeken naar een oplossing te zoeken”, aldus de burgervader van Moorslede-Dadizele. “Ook de provincie werd erbij betrokken en tamelijk snel zaten we aan tafel met alle betrokken partijen: de eigenaars, de provincie en de gemeente Moorslede. Dat resulteerde in de deelname aan een WINVorm Oproep en de opmaak van een Masterplan (De Hoven van Dadi). Een realistisch plan waarmee een win-win-win situatie beoogden voor de provincie, de eigenaars en de gemeente. De ontwikkeling van 20.000 kubieke meter waterbuffering op de Heulebeek, een woonhof en een mooi recreatief park in het centrum van Dadizele waren de doelstellingen.”
Mijlpaal
De West-Vlaamse intercommunale WVI kreeg toen de opdracht om een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op te maken met als basis De Hoven van Dadi. Maar in de win-win-win constructie ontbrak er nog één partij: de gemeente die vragende partij was voor een mooi recreatief park in het centrum van Dadizele. “Om dat te kunnen realiseren werd in het masterplan overeengekomen dat alle gronden die niet nodig waren voor de realisaties van het woonhof en de ontwikkelvelden, kosteloos zouden worden overgedragen aan de gemeente”, aldus Vergote. “Het was mijn uitdrukkelijke wens om hierover zekerheid te scheppen vooraleer het RUP definitief wordt goedgekeurd.”
Ward Vergote noemt het donderdag getekende convenant één van de mooiste overeenkomsten in zijn carrière als burgemeester. “Deze ondertekening is een mijlpaal in de geschiedenis van Moorslede, in de geschiedenis van Dadizele, in de geschiedenis van het Dadipark”, besluit hij.