Maarten Boudry deelde zijn visie in een open column in de media. “Al 20 jaar is de wet op de kernuitstap een molensteen voor de meest beloftevolle technologie in de strijd tegen de klimaatverandering”, zo schrijft Boudry. Energie uit zon en wind wordt almaar goedkoper, maar toch dreigt een systeem met 100 procent hernieuwbare energie een erg dure grap te worden, voor zover het überhaupt al haalbaar is. Zonlicht en windkracht zijn grillig, vaak onbeschikbaar, en diffuus verspreid.lmaar meer studies wijzen uit dat je minstens een aandeel ‘stabiele’ stroom nodig hebt, beschikbaar bij weer en wind, om de energietransitie betaalbaar te houden.”
Erfenis van Verhofstadt
Zo komt Boudry logischerwijs bij kernenergie terecht.”Ruim twee jaar geleden riepen wij samen met 15.000 anderen op om de kernuitstap dringend te schrappen en bestaande centrales te verlengen”, schrijft Boudry. “Tot 2019 was uitbater Engie daar ook vragende partij voor. Die oproep vond helaas geen gehoor, waardoor de federale overheid nu bij Engie moet smeken om in allerijl twee reactoren voor tien jaar te verlengen. Dat is rijkelijk laat, en allesbehalve een toonbeeld van goed bestuur. Elke piste die nog overblijft (kerncentrales of nieuwe gascentrales), is nu onzeker en duur. De regering schreef aan een bochtenparcours vol onzekerheden, en Engie is demandeur de rien. Zelfs als Vivaldi de bescheiden verlenging uit de brand sleept – met nog steeds een onoverbrugbare kloof van een of twee winters – volstaat dat bijlange niet voor de toekomst. In alle scenario’s van zowel het Internationaal Energieagentschap als ons nationaal expertisebureau EnergyVille zal onze elektriciteitsvraag minstens verdubbelen tegen 2050.”
Als we die toekomst willen waarmaken, moeten we dringend werken aan een nieuwe lichting kerncentrales werken, besluit Boudry. Net zoals onze noorderburen doen. Al voegt hij er aan toe dat daarover ook een breed debat nodig zal zijn: waar bouwen we ze, hoeveel stuks, van welk type en wie betaalt? Feit is dat de oude wet op de voor 2015 voorziene kernuitstap (2003, regering Guy Verhofstadt) totaal voorbijgestreefd is, aldus nog Boudry. En of hij gelijk heeft.