Deleu Jozef

West-Vlaamse cultuurpaus Jozef Deleu valt grote eer te beurt

REKKEM - Als cultureel ambassadeur en cultureel ondernemer kent Jozef Deleu amper zijn gelijke in West-Vlaanderen. Al decennia lang timmert hij aan de weg om de cultuur van de taal naar een bijzonder hoog niveau te tillen. Eerst met het hoogstaande cultureel tijdschrift Ons Erfdeel, later met de poëziepublicatie Het Liegend Konijn. Dat alles leidt nu naar een terechte onderscheiding van formaat. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren heeft zijn eerste Taalpenning ooit uitgereikt aan de culturele topondernemer die Deleu is. De Taalpenning is een prijs voor iemand die het Nederlands doet schitteren.  

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren reikt voor het eerst de Taalpenning uit, een nieuwe prijs voor iemand die het Nederlands doet schitteren. De eerste laureaat is dichter en levenslange poëzie-ambassadeur Jozef Deleu. De jury looft terecht zijn uitzonderlijke verdiensten voor de Nederlandse Taal en Letteren.

Deleu richtte in 2003, dit jaar precies twintig jaar geleden, het poëzietijdschrift ‘Het Liegend Konijn’ op. De niche publicatie komt twee maal per jaar op de markt in een best omvangrijke vorm. Er staan enkel gedichten in die nooit eerder elders werden gepubliceerd, en dat maakt de publicatie dan ook zo bijzonder. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) looft ook het feit dat Het Liegend Konijn er telkens opnieuw in slaagt om een breed publiek aan te spreken.

Sprekende referenties

Tachtiger en cultuurpaus Jozef Deleu, geboren in 1937, was decennia lang de geestelijke vader van het culturele tijdschrift Ons Erfdeel op, dat nu bekend  staat onder de titel ‘De Lage Landen’. Hij schrijft ook zelf proza en poëzie en stelde de populaire bloemlezing ‘Groot verzenboek, vijfhonderd gedichten over leven, liefde en dood’ samen.

Hij zetelde ook enkele jaren in de raad van bestuur van de VRT. Deleu kreeg al talrijke onderscheidingen, onder meer een eredoctoraat van de Universiteit Gent.

foto: KANTL