Cultureel bedrijf Stichting Ons Erfdeel viert 40e jaarboek

De Stichting Ons Erfdeel publiceerde zopas de veertigste editie van het jaarboek “De Franse Nederlanden-Les Pays Bas Français”. Deze uitgaves zoemen steevast in op alle mogelijke thema’s die Vlamingen en Noord-Fransen kunnen boeien, zowel op cultureel vlak als op maatschappelijk of economisch vlak. In de jubileumeditie is er onder meer aandacht voor het lot van de Noord-Franse terrils (herinneringen uit een groot industrieel verleden), voor de typische Noord-Franse estaminets, voor de bloei en de neergang van de Noord-Franse textielindustrie, voor de beroemde Vauban-vestigingen (zoals onder meer in Ieper), over het oude Vlemsch dat nog hier en daar gesproken wordt in de grensstreek, enzovoort.

“Wij willen altijd op zoek gaan naar de betekenis van grenzen,” zegt Luc Devoldere namens het culturele bedrijf. “Wat bindt er ons en wat scheidt er ons, goed wetende dat we een ver gemeenschappelijk verleden hebben.”

In de loop der jaren hebben 400 verschillende auteurs, goed voor meer dan 630 lezenswaardige artikelen, meegewerkt aan het jaarboek, goed voor bijna 11.000 pagiDEPM2015593DIG001-060na’s informatie over de grens heen. Culturele bedrijven hebben het niet gemakkelijk om het hoofd boven water te houden, maar Stichting Ons Erfdeel slaagt daar wonderwel in met een mix van inkomstenbronnen. Ook bepaalde West-Vlaamse bedrijven zijn sponsor. Stichting Ons Erfdeel, met vestiging in Rekkem en pal op de landsgrens tussen België en Frankrijk, is het geesteskind van Jozef Deleu die werd opgevolgd door Luc Devoldere. (KC)