Het Internet of Things gaat over het uitrusten van machines, gebouwen en voertuigen met allerlei sensoren. Via de cloud kan de status of werking van dergelijke assets gemonitord worden om problemen te detecteren of voor bediening vanop afstand. Crodeon is actief in de koeltechniek, landbouw, industrie en infrastructuursector. Klanten kunnen de Crodeon Reporter, zoals het toestel heet, gebruiken voor het bewaken van onder meer temperatuur in koelcellen, waterniveau, debieten, weersomstandigheden of bijvoorbeeld ook drukmetingen in een productieproces.
De technologie van Crodeon maakt het mogelijk om in sneltempo en zonder technische kennis een combinatie van sensoren werkende te krijgen. “Wij richten ons op bedrijven die snel met data aan de slag willen gaan, zonder eerst te moeten programmeren of integreren. Soms wil je dat iets gewoon werkt”, aldus Jonathan Sercu, mede-oprichter en CEO.
De kant-en-klare oplossingen van Crodeon lenen zich perfect tot online verkoop. Op de webshop kan een klant zijn persoonlijke kit samenstellen. Enkele dagen later ontvangt hij een voorgeconfigureerd pakket en na vijf minuten kan hij live zijn sensordata in de cloud aflezen. Alle hardware is indoor en outdoor inzetbaar als gebruiksklare eindoplossing, waterdicht en UV-resistent.
“Eén van de principes waar we sterk in geloven is lokaal produceren. Elke Reporter wordt nadrukkelijk gelabeld als ‘Designed and assembled in Belgium’. Lokale productie is volgens ons rendabel, en op de lange termijn zelfs beter, op voorwaarde dat het design van je product goed zit. We besteden daarom veel aandacht aan zaken zoals design-2-manufacture en design-2-test.”, aldus Sam Vanheule, verantwoordelijk voor de hardware bij Crodeon.
Crodeon kon al enkele mooie klanten binnenhalen zoals Engie, Aquafin en Jules Destrooper. De bedoeling is om nu via e-commerce en slimme partnerships de Europese markt te veroveren. Het potentieel van de technologie is enorm. Tijdwinst, digitalisering en monitoring vanop afstand zijn vandaag relevanter dan ooit, voor bedrijven van elk formaat.
Jonathan Sercu: “Onze financieringsmix bestaat uit een convertible van PMV, aangevuld met een banklening, eigen inbreng en een ontwikkelingssubsidie van Vlaio. Dat betekent dat we voorlopig nog alle aandelen in eigen handen houden, maar toch voldoende slagkracht hebben om nu enkele grote sprongen te maken.”
De extra financiering wordt ingezet voor sales en marketing, en voor het uitbouwen van een ecosysteem van complementaire partners. Jonathan Sercu: “We zijn op zoek naar SaaS-spelers en databedrijven die in IoT actief zijn. Hun expertise begint waar die van ons eindigt, dus dat schept tal van opportuniteiten.” Daarnaast wordt de eigen hardware en softwaretechnologie verder uitgebouwd. “We willen uitgroeien tot een gerenommeerde Vlaamse IoT-speler met eigen technologie, een sterk ecosysteem en een positieve bijdrage aan lokale tewerkstelling.”