Creax 19

CREAX wijst de weg in CO2-debat

KORTRIJK – Wereldwijd werd al een enorme hoeveelheid onderzoeksrapporten gepubliceerd hoe CO2 uit de lucht gehaald kan worden. Al deze onderzoeken grondig doornemen is een onmogelijke taak voor een mens. Hoe vind je dan de beloftevolle technologieën waarmee snel resultaat geboekt kan worden? Een kolfje naar de hand van het West-Vlaamse CREAX. Om hun klanten te helpen bij innovatieprojecten ontwikkelde het bedrijf een aantal hulpmiddelen. Eén daarvan is CRAiN, een platform voor intelligente data-analyse. Daarmee worden grote hoeveelheden tekst en data doorgenomen, gestructureerd en inzichtelijk gemaakt.

Om de impasse van het klimaatdebat te doorbreken besloot CREAX om de inhoud van meer dan 50.000 wetenschappelijke studies van de voorbije tien jaar door CRAiN te halen. Deze analyse maakt het mogelijk om onbevooroordeeld vast te stellen welke technologieën nog vrij recent zijn, snel groeien of al in een gevorderd stadium zitten. Ook de bijdrage van verschillende industrieën en sectoren aan de CO2 uitstoot werd in beeld gebracht. Naast de meest voor de hand liggende zoals elektriciteitsproductie en transport (luchtvaart, automobiel, goederenvervoer); komen ook andere sectoren zoals de vlees-, zuivel- en toerisme-industrie in beeld. Ook de bouwsector kreeg de laatste jaren veel belangstelling. De cementproductie is een van de grootste CO2-uitstotende industrieën ter wereld, met enkel al in Amerika een bijdrage van 64,3 miljoen ton CO2 in 2014. In diezelfde industrie, is er echter ook interesse om CO2 op te vangen en op te slaan in nieuw cement (ecologisch beton).

Allerlei oplossingen

“Gekende oplossingen zijn bebossing, fotosynthese, koolstofopvang en -opslag (waarbij CO2 wordt opgevangen en geïnjecteerd in verlaten oliebronnen)”, aldus Mathieu Mottrie, CEO van CREAX. “Minder bekend zijn bijvoorbeeld technologieën om CO2 te isoleren uit lucht of andere gasmengsels (bijvoorbeeld cryogene CO2-scheiding, membraanscheiding of calciumlooping). In een volgende stap kan deze CO2 dan worden opgeslagen of omgezet in waardevolle producten. Technologieën die gebruik maken van biomassa kunnen ook rekenen op veel belangstelling. Ook worden er chemische middelen ontwikkeld en geoptimaliseerd voor het absorberen van CO2 in bijvoorbeeld ammoniak of het adsorberen van CO2 op metaal-organische roosters. Deze methoden tonen de weg voor de synthetische omzetting van CO2 door middel van electroreductie of fotokatalytische omzetting. Waar electroreductie een algemene term is voor het gebruik van elektrische energie, maakt fotokatalytische omzetting direct gebruik van zonne-energie. Een implementatie van fotokatalytische omzetting, ontwikkeld door de KU Leuven, wordt momenteel getest. In plaats van koolstofdioxide om te zetten in gereduceerde soorten, wordt zonne-energie rechtstreeks gebruikt om water om te zetten in waterstofgas en zuurstof.”

CREAX hoopt dat de resultaten van de analyse tonen wat de meest beloftevolle technologieën zijn voor gerichte investeringen, schaalvergroting en implementatie.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas