Corona

Corona? Informeren en niet panikeren is de boodschap

KORTRIJK – Nu het coronavirus ook ons land is binnen gedrongen, neemt de overheid snel bijkomende maatregelen.  Afgelopen vrijdag lanceerde Vlaio, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, op haar website een gecentraliseerde corona webpagina met Q&A voor bedrijven. De webpagina kwam er op aandringen van Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen. Er komt ook nog een corona meldpunt en corona task torce op Vlaams niveau, waarbij Vlaio en FIT zullen betrokken worden. Op federaal niveau wordt de informatie die tot vorige week versnipperd zat over de websites van de verschillende federale overheidsdiensten samengebundeld en wordt er onderzocht welke verdere ondersteunende maatregelen er kunnen worden getroffen voor bedrijven.

“De maatregelen komen niets te vroeg”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Uit een enquête van Voka bleek dat de ongerustheid over het coronavirus ook bij de West-Vlaamse bedrijven toeneemt. Eén op drie bevraagde West-Vlaamse bedrijven die naar China exporteren, vreest bijvoorbeeld voor technische werkloosheid. Er is geen paniek, maar wel het besef dat de  coronacrisis wellicht nog zal toenemen in Europa en niet onmiddellijk of vanzelf zal verdwijnen. Bedrijven vroegen daarom transparante informatie en communicatie over gezondheidsrisico’s en over een mogelijke lockdown of quarantaine. Onze ondernemingen zitten met heel wat vragen over de concrete aanpak van deze crisis: wat moeten we doen als een werknemer besmet geraakt, wat als een quarantaine de normale werking van het bedrijf hindert of dreigt stil te leggen of wie moet er juist verwittigd worden als er een besmetting vastgesteld wordt? Daarom vroegen we  de verantwoordelijke administraties van de federale en Vlaamse overheden, om snel een info- en meldpunt op te zetten waar bedrijven terecht kunnen voor info en advies, en desnoods begeleiding wanneer de problemen zich voordoen.”

Meldpunten actief

Dat info- en meldpunt komt er nu. Afgelopen vrijdag lanceerde Vlaio, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, op haar website, reeds een gecentraliseerde corona-webpagina met Q&A voor bedrijven: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/coronavirus-antwoord-op-jouw-meest-gestelde-vragen.  De webpagina zal op regelmatige basis worden voorzien van een update.

De antwoorden zijn gebaseerd zijn op de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Eventuele hiaten zullen worden aangevuld op basis van informatie van en in nauw overleg met het Crisiscentrum en het Vlaams ministerie van Welzijn & Volksgezondheid.  Er komt ook nog een coronameldpunt, een telefoonnummer waar bedrijven kunnen bellen voor specifieke vragen rond het coronavirus, gekoppeld aan de webpage.

Eerder verschafte de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening RVA op haar website uitleg over de situaties waarin het coronavirus aanleiding kan geven tot het invoeren van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht https://www.rva.be/nl/nieuws/tijdelijke-werkloosheid-ten-gevolge-van-het-uitbreken-van-het-coronavirus-covid-19-china-en-andere-landen-getroffen-door-de-ziekte-update

De federale overheid zal de informatie voor bedrijven die versnipperd zit over de websites van de verschillende federale overheidsdiensten samenbundelen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/  Er wordt ook onderzocht welke verdere maatregelen – naast tijdelijke werkloosheid – er nog kunnen worden genomen om bedrijven die zwaar door het coronavirus worden getroffen te ondersteunen.

Moeilijke situatie

“Deze maatregelen komt niets te vroeg”, merkt Bert Mons op.  “Door de quarantaine in Italiaanse en Chinese steden zijn er veel strengere controles op de goederen. Leveranciers kunnen niet langer componenten aanleveren die bedrijven nodig hebben voor hun productie omdat hun toelevering uit China stokt. Een bedrijf meldt ons de blokkering van een magazijn in Noord-Italië. Voorlopig dreigt de productie bij de meeste bedrijven nog niet stil te vallen, maar deze situatie mag toch niet te lang aanhouden.”

Ook de uitvoer naar China wordt flink bemoeilijkt.  Bert Mons ziet het zo: “In China heeft de overheid heel veel commerciële vluchten, snelwegen en andere wegen gesloten waardoor goederen niet meer op hun bestemming geraken. Verschillende transportbedrijven in de scheepvaart hebben hun diensten naar China gedeeltelijk of volledig stopgezet. Soms worden goederen ergens anders dan de bestemde bestemming afgezet.” Daarnaast zijn ook heel wat internationale beurzen uitgesteld. Dat heeft commerciële gevolgen, omdat er minder contracten worden afgesloten. “Dat heeft ook impact op de toekomstige orderportefeuille van een onderneming, maar die impact voelen we pas over enkele maanden”, besluit Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen zet alles in het werk  om de bedrijven bij te staan met info en advies. “Wij hebben hiervoor ons eigen info -en meldpunt (vraaghet@voka.be) opgestart”, aldus nog Bert Mons.