Colruyt mosselen-proeven-32

Colruyt maakt effectief werk van zijn zeeboerderij

NIEUWPOORT - Vijf kilometer voor de Westkust - ter hoogte van Nieuwpoort - begint de Colruyt Group rond deze tijd aan de bouw van een heuse zeeboerderij, de eerste van die soort in België. Nogal wat partijen (maritieme verenigingen en ook de stad Nieuwpoort) hebben zich van meet af aan verzet tegen de plannen, of beter gezegd tegen de locatie die niet ideaal is gekozen. Nieuwpoort zet via een procedure in kortgeding (en een nog lopende procedure bij de Raad van State) ook stappen richting rechtbank. Maar de Colruyt Group stelt nu bij de lancering van de maritieme werken dat de veiligheid van de zeevarenden de eerste prioriteit is. Of dit de gemoederen zal sussen, valt af te wachten. Wat wel zeker is dat het West-Vlaamse bedrijf GEOxyz, specialist in maritieme operaties, de werkzaamheden zal helpen voorbereiden. 

 

Colruyt laat weten dat de veiligheid moet worden gegarandeerd door het aanleggen van een perimeter rond de kweekzone, en dit door middel van kardinaal boeien en speciale markeringsboeien. De bebakening van de zone is de geografische markering op zee en dus onmisbaar om zeevarenden de weg te wijzen, aldus de retailgroep in een mededeling.

In deze fase zal slechts een oppervlakte van 1 km² of een kwart van deze zone gebruikt worden. Daar zullen de eerste hangcultuur mossellijnen in het water worden geïnstalleerd in het voorjaar. Colruyt Group verwacht hiermee een eerste mosseloogst in de zomer van 2023 te kunnen aanbieden aan de Belgische consument.

Voorbereiding afgerond

Het Marien Ruimtelijk Plan (MRP) 2020-2026 voor de Noordzee voorziet vijf zones voor commerciële en industriële activiteiten. Na verschillende succesvolle onderzoeksprojecten besliste Colruyt Group om een gebruiks-en milieuvergunning aan te vragen bij de Federale Dienst Marien Milieu en de Wetenschappelijke dienst Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM).

In december 2020 verwierf Colruyt Group deze vergunningen voor één van die 5 commerciële zones om er aquacultuuractiviteiten te ontwikkelen in het Belgische deel van de Noordzee. Het innovatief project ligt in Zone C, op 5 kilometer voor de Belgische kust en is beter gekend als de Westdiepzone. Alle voorbereidingen voor ‘Zeeboerderij Westdiep’, zoals het ontwerp van de installatie volgens de internationale maritieme standaarden voor aquacultuur, tot de gekozen materialen en de veiligheidsvoorzieningen, zijn nu afgerond. Het finale design werd gecertifieerd door de Belgische geaccrediteerde inspectie- en certificatie-instelling Vincotte zodat de werkelijke bouw in het voorjaar kan worden aangevangen.

Een gespecialiseerd team binnen Colruyt Group neemt samen met partners zoals DEME, GEOxyz en Parkwind, de engineering en de bouw van de zeeboerderij op zich.

foto/illustratie: Colruyt