Mosseloogst Noordzee Aquacultuur (1)

Colruyt kan West-Vlaamse mossels best smaken

NIEUWPOORT – Deze week werden de eerste Belgische mosselen ‘Made in West-Vlaanderen‘ voorgesteld, geproefd en lekker bevonden. Het betreft een proefproject met de naam Noordzee Aquacultuur, dat de ambitie heeft om mosselen op grotere schaal te kweken. Diverse West-Vlaamse bedrijven zijn op de een of andere manier bij het project betrokken, waaronder Sioen (Ardooie), Lobster Fish (Deerlijk) en het Oostendse Brevisco. 

Het project Noordzee Aquacultuur heeft de ambitie om op een geïntegreerde wijze mosselen te kweken in het Belgische deel van de Noordzee. De eerste resultaten zijn meer dan bevredigend. Deze Belgische mossel heeft met 36% tot 39% een hoger vleesgehalte dan andere gangbare mosselen, en kwam ook als bijzonder smaakvol uit de smaak- en gebruikstesten van Colruyt Group. Nancy Nevejan van het Laboratorium voor Aquacultuur & ARC van UGent voegt toe: “Bovendien valt het op dat deze mosselen bijzonder snel groeien: op 12 maanden bereikten ze een volwaardig formaat, terwijl de Zeeuwse bodemmosselen doorgaans 18-20 maanden nodig hebben”.

Met de opgedane ervaring en kennis ziet de toekomst er veelbelovend uit voor de partners in de Noordzee om een geïntegreerde ‘zeeboerderij’ en nieuwe economische activiteiten op te starten. “Alle voorbereidingen werden daarom genomen om in het Marien Ruimtelijk Plan – ten vroegste in 2020 – opgenomen te worden qua locatie”, aldus Willy Versluys van het Oostendse Brevisco. “Nu wordt gekeken naar de verdere stappen die nodig zijn om dit verder te verwezenlijken, en om dit gebied te laten erkennen als een geclassificeerd schelpdierproductiegebied.”

Van test naar markt

Vandaag bevindt het project zich nog in de onderzoeksfase. De uiteindelijke bedoeling is om deze Belgische mossel te vermarkten als een thuismerk van de Colruyt Group. Stefan Goethaert, algemeen directeur Colruyt Group Fine Food, is rotsvast overtuigd dat er een markt is voor Belgische mosselen. “Van zodra opschaling een feit is kan dit product in de markt gezet worden, maar gezien we nu nog in een innovatieproject zitten met een proof-of-concept, kan dit nog even duren”, aldus Goethaert. “Veel zal ook afhangen van het Marien Ruimtelijk Plan. Een commercialisering is met andere woorden zeker nog niet voor nu, maar de toekomst ziet er alvast veelbelovend uit”.

West-Vlaamse inbreng

Drie West-Vlaamse topbedrijven zijn van nabij betrokken bij het project Noordzee Aquacultuur: Sioen, Lobster Fish en Brevisco. Sioen is verantwoordelijk voor de technische haalbaarheid van zeewierkweek op geavanceerde textiele substraten, gaande van de bouw van een proefveld in de Westdiepzone tot en met het oogsten van de geteelde zeewiersoorten. Daarnaast is Sioen ook betrokken bij niet-technische activiteiten zoals het bepalen van de economische haalbaarheid en project disseminatie.

Lobster Fish van CEO Christof Malysse is een groothandel voor schaal- en schelpdieren en staat dankzij haar gedreven team, groot kwaliteitsbesef en permanente honger naar kennis en innovatie als referentie in schaaldieren en fijne delicatessen, met absolute focus op klantentevredenheid. Lobster Fish levert coquilles en oesters aan voor verdere aangroei/opkweek.

De firma Brevisco tot slot is sinds haar oprichting in 1981 permanent actief in O & O met een sterke focus op ecologie. Brevisco heeft zich ook gespecialiseerd in nearshore aquacultuur, meer bepaald in hangcultuur-mosselkweek. Het Oostendse bedrijf heeft veel bijgedragen tot diverse wetenschappelijke en socio-economische projecten waarbij heel wat kennis werd verworven en gedeeld. Brevisco zal het opvolgen van de mossellijnen in de windmolenzones mee organiseren. Bij de schelpdier- en zeewierkweek zal het zijn vaartuigen inzetten voor permanente monitoring.

Lees ook

  • BV
    15/01/2025
    Sagesse Pro
    Schaarbeek
  • BV
    15/01/2025
    Markos Project
    Deinze
  • VZW
    15/01/2025
    Vzw Nextlevel Events
    Tongeren-borgloon