Beursexperten zien meerdere redenen waarom de beursgang niet doorgaat. Club zelf maakte weinig promotie ofte tamtam rond zijn blijde intrede op Euronext, en dat is not done. Het viertal dat aandelen naar de beurs wilde brengen (waaronder voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert) was ook niet bereid om bijvoorbeeld een dividend uit te betalen, wat het gerucht voedde dat ze vooral voor eigen portfolio reden. Zelf zei Bart Verhaeghe enkele weken terug dat het geld van de beurs vooral zou gebruikt worden voor het bekostigen van het nieuwe stadion (geraamd op 100 miljoen euro).
Rond de effectieve waarde van Club Brugge bij een beursgang, circuleerden ook allerlei cijfers (van dik 200 miljoen euro tot 400 miljoen euro). Goede en transparante communicatie is essentieel voor wie een aandeel naar de beurs wil brengen. In de hoek van Club Brugge bleef het, in aanloop naar het bestormen van het beursgebouw, vooral oorverdovend stil. Finaal zijn aandelen van voetbalclubs nooit een echte hit voor beleggers. Dat er enkele bestaande aandelen en geen nieuwe aandelen zouden aangeboden worden, heeft het dossier ook geen goed gedaan.
Geen impact op de werking
Club Brugge zou de eerste Belgische voetbalvereniging geweest zijn die naar de beurs trekt. Voorzitter Bart Verhaeghe heeft het op de website van Club Brugge over een uitstel en niet over een afstel. “We hebben ervoor gekozen om de beursgang van Club uit te stellen gezien de huidige marktcondities”, aldus Verhaeghe. “Uiteraard vinden we dit jammer maar we kijken met een open vizier naar de toekomst. Club Brugge doet het financieel, organisatorisch en sportief uitstekend en de ambitie blijft om elke dag beter te doen. We focussen ons nu volledig op het behalen van de 4e landstitel in 6 jaar. De uitgestelde beursgang heeft geen impact op de werking van blauw-zwart. Ik hou eraan om onze fans te bedanken voor hun niet aflatende steun en vertrouwen.”
Op dezelfde website gelukkig ook nog goed nieuws: de fanshop blijft open. Maar niet om aandelen te kopen dus.