De uit Wingene afkomstige Christoph Vermeersch was in een eerder leven op A-niveau actief bij de bekende tapijtgroep Louis De Poortere. Tot hij in 2019 koos voor de vlucht vooruit, de stap naar een eigen onderneming. Hij kocht toen de weverij Calcutta en zorgde op minder dan 9 maanden tijd voor een opmerkelijke turn-around.
De exclusieve geweven Calcutta producten, met name de mid end tot high end textiel muurbekleding en de zonnewering, zijn wereldwijd uniek omdat zij zowel een decoratieve waarde bieden als bijzonder sterk scoren op technisch vlak. De daaropvolgend jaren nam hij ook nog drie andere bedrijven uit de sector over.
Begin vorig jaar nam het bedrijf nog AG Tex in Waregem over. Dat was voor Calcutta toen de derde overname in een half jaar tijd, na Annabel Textiles en House of Novalin. “De productie stijgt met 1 miljoen meter stof per jaar”, klonk het toen.
Tegenwind
In januari van dit jaar gaf Vermeersch op de bekende wereldbeurs Heimtextil (Frankfurt) aan Made in West-Vlaanderen te kennen dat de zaken minder vlot liepen. Hij zei toen letterlijk: “We hebben sinds 2019 een bijzonder snelle groei gekend. Daarbij pakken we niet alleen uit met onze bekende meubelstoffen maar nu ook met een nieuw, duurzaam en wasbaar tapijt onder de naam Jackie and the Fish. Productdifferentiatie maakt deel uit van onze strategie. De belangstelling is en blijft groot, ook al hoor je me niet euforisch doen. De index, de moeilijke zoektocht naar arbeiders, de stijgende grondstof- en energieprijzen hebben ook aan onze marges gevreten.”
Nu volgt helaas de bijl. Calcutta-Annabel, de oudste weverij van ons land, heeft na 176 jaar werking de boeken neergelegd. Het betekent ook het verlies van een 80-tal jobs in Sleidinge bij Evergem, en bij Annabel Textiles in Mariakerke bij Gent. De textielgroep kreeg de laatste tijd steeds minder bestellingen binnen, waardoor een faillissement niet meer te voorkomen was. De banken hebben mee op de stopknop geduwd.
foto: Christoph Vermeersch (Heimtextil, Frankfurt, januari 2024)