Ziphius Cardon zomer 21

Chris Cardon (Ziphius Vaccines) gaat samenwerking aan met Universiteit Antwerpen

BRUGGE - Ziphius Vaccines, het bedrijf van de West-Vlaamse apotheker-ondernemer Chris Cardon, en de Universiteit Antwerpen, vertegenwoordigd door professor-dokter Koen Augustyns, hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Bedoeling is om toekomstige vaccins, zoals tegen corona, geoptimaliseerd te kunnen toedienen aan patiënten.  Ziphius heeft via fundamenteel onderzoek (samen met de Universiteit van Gent) grote vorderingen gemaakt in de zoektocht naar een ultiem op saRNA-technologie gebaseerde vaccin tegen corona en andere infectieziekten.  

Het veilig en effectief afleveren van het RNA in de cel is één van de grootste uitdagingen voor de ontwikkeling en productie van mRNA gebaseerde geneesmiddelen. Daarom ontwikkelt Ziphius ook lipid nanoparticles (LNPs). Zonder deze LNPs, een combinatie van verschillende lipiden (vetten), zou het mRNA degraderen eens het in het lichaam opgenomen wordt.

De samenwerking met de Universiteit Antwerpen kadert in het verder onderzoek en ontwikkeling van een dynamische lipidenbibliotheek. Dit om meerdere LNPs in parallel te ontwikkelen, elk met hun eigen specifieke functies. Zo kunnen we voor elke indicatie een optimale LNP selecteren, zeggen de beide partners.

Veilige toediening

Ziphius Vaccines is een biofarmaceutisch bedrijf dat transformatieve zelf-amplificerende RNA (saRNA) gebaseerde geneesmiddelen ontwikkelt voor vaccins en therapeutische toepassingen. Maar het veilig en effectief afleveren van nucleïnezuren in de cel is één van de grootste uitdagingen voor de ontwikkeling en productie van mRNA-gebaseerde geneesmiddelen. Ziphius maakt al gebruik van de meest geavanceerde LNP-technologie om specifieke saRNA-dragers te ontwerpen die een goede inkapseling, stabiliteit en biologische afbreekbaarheid van het LNP-saRNA-complex garanderen.

Eén plus één is drie

Prof. dr. Koen Augustyns, decaan van de faculteit Farmaceutische, biomedische en diergeneeskundige wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, verklaarde in een commentaar op de aangekondigde samenwerking: “Iedereen heeft kennis gemaakt met mRNA-vaccins tijdens de Covid-19-crisis. In de toekomst verwachten we veel van saRNA-vaccins, hun opvolgers. Verschillende onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een uitgebreide expertise in de preventie en behandeling van infectieziekten. We zijn blij dat we onze kennis nu kunnen bundelen met Ziphius. In sommige gevallen is één plus één gelijk aan drie: dat is zeker het geval bij deze samenwerking.”

Chris Cardon, CEO van Ziphius Vaccins, onderstreept van zijn kant dat de efficiënte levering van saRNA aan de cellen een belangrijke factor is voor de ontwikkeling en productie van op RNA gebaseerde vaccins. “Met deze samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit Antwerpen zullen we de expertise en de innovatieve vaardigheden in de organische en medicinale chemie blijven inzetten om te investeren in de verdere optimalisatie van ons gepatenteerd afleveringsplatform”, aldus Cardon.