Beauduin

Charles Beauduin (Barco, Vandewiele) slaat nagels met koppen over de Vlaamse economie in een geglobaliseerde wereld

KORTRIJK - In een diepte interview met De Standaard gaf captain of industry Charles Beauduin zijn ongezouten mening over de Vlaamse economie. Hij deed dat naar aanleiding van de beurs FTI die Vlaanderen op de kaart wil zetten als dé place to be voor innovatie en R&D. Vanuit het beleid regende het hip hip hoera berichten. De schrandere Beauduin stelde de vragen en maakte de opmerkingen die er écht toe doen. Als iemand recht van praten heeft, dan Beauduin wel, patron van West-Vlaamse wereldbedrijven als Vandewiele en Barco. 

 

We zetten de highlights die Charles Beauduin in De Standaard debiteerde even op een rijtje.

Over innovatie:

“Vlaanderen investeert 3,65 procent van zijn BBP in onderzoek en ontwikkeling, en daarmee zitten we vrij goed. Maar het kan beter. Sommige landen investeren immers  tot 5 procent.”

-Over het Europees Parlement:

“Die Europese parlementsleden zitten vol goede bedoelingen maar ze keuren onmogelijke wetten goed. Ze hebben geen voeling met de realiteit. Europa maakt bijvoorbeeld nu al wetten om AI te beteugelen. Maar we zouden beter onderzoekinstellingen op poten zetten die Europese AI-kampioenen kweken.”

-Over het Vlaamse vergunningsbeleid:

“De vergunningen worden enkel vanuit juridisch oogpunt bekeken en dus niet vanuit economisch standpunt.”

Over China:

“We moeten China als een opportuniteit zien. De Chinezen werken met heel moderne fabrieken en met de nieuwste technologie, terwijl veel fabrieken in Europa veel fabrieken 30 en 40 jaar oud en verouderd zijn.”

-Over Flanders Technology and Innovation:

“De nieuwste editie van FTI spreekt de jeugd aan. Dat is goed. Met technologie kan je een betere wereld maken. Maar de samenleving moet technologie meer leren omarmen.”

Over West-Vlaanderen:

“Ik blijf met mijn bedrijven hier investeren, net zoals in andere landen. Ik geloof nog in deze regio. Maar er kunnen veel zaken verbeteren. Ik denk aan het onderwijs, de rechtszekerheid en het aantal kennisinstellingen. Onze universiteiten halen gelukkig een hoog niveau, onze werknemers ook. Er heerst hier nog een mentaliteit van ‘we gaan ervoor’.”

foto: De Standaard/Mediahuis