De vastgoedmarkt in Vlaanderen raakt stilaan oververhit. De koop- én huurprijzen nemen toe, het aanbod van betaalbare en kwalitatieve woningen is kleiner dan de vraag en vooral jongeren en financieel minder begoede Vlamingen vrezen uit de boot te vallen.
Davy Demuynck, CEO van projectontwikkelaar ION uit Waregem, is naar aanleiding van de nieuwste Belfius-studie over de vastgoedprijzen in ons land in zijn pen gekropen en heeft een opinie geschreven over dit onderwerp. Hij pleit er voor om projecten die een groter aandeel betaalbare én duurzame woningen bevatten voorrang te geven in het vergunningentraject. Op die manier kunnen deze projecten sneller naar uitvoering gaan, waardoor sneller betaalbare en kwaliteitsvolle woningen op de markt kunnen komen. En dat kan, steeds volgens Demuynck, een positieve invloed hebben op de stijgende vastgoedprijzen.
Idee uit San Francisco
Misschien moet Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele maar eens zijn licht opsteken in San Francisco? Om iets te doen aan de explosief stijgende woningprijzen en de bouw van nieuwe woningen te stimuleren, heeft de staat Californië een regeling aanvaard – de zogenaamde Senate Bill 35 – die projectontwikkelaars toelaat om de goedkeuringsprocedure in bepaalde gevallen drastisch in te korten als ze akkoord gaan om een bepaald percentage betaalbare woningen te voorzien in hun projecten. De projectontwikkelaar moet zich dan niet houden aan de stedelijke regels inzake ruimtelijke ordening en ook de verplichting om de steun van de buurtbewoners te verwerven vervalt.
“We hebben er als projectontwikkelaar alle begrip voor dat het voor de overheid niet altijd eenvoudig is om grote bouwdossiers te beoordelen, maar als we samen werk willen maken van betaalbaar wonen en er écht een prioriteit van willen maken, dan moet de vergunningsprocedure misschien aangepast worden?”, zo vindt Davy Demuynck. “Zover als in de States hoeven we niet te gaan. Wij vinden een goed overleg met de buurt en stads- en gemeentebesturen nog steeds de beste formule om tot een gedragen project te komen, maar een snellere doorstroom van goeddoordachte projecten is in het belang van de bouwsector én de maatschappij. Daarom pleiten wij er alvast voor om kwaliteitsvolle projecten die ook nog eens zwaar inzetten op een goede sociale mix, door een groter percentage betaalbare woningen te voorzien, voorrang te geven in het vergunningentraject. Het aantal betaalbare woningen in een project en wat precies als betaalbaar kan beschouwd worden, moet in overleg met de lokale overheid vastgelegd worden. Op die manier kunnen deze projecten sneller in uitvoering gaan, waardoor sneller kwaliteitsvolle betaalbare woningen op de markt komen, die bovendien klimaatvriendelijker zijn én waardoor ook investeerders een snellere return on investment kunnen boeken.”