Op jaarbasis meren zo’n 170 schepen met vloeibaar Russisch gas in Zeebrugge aan. Om de paar dagen één nieuwe tanker dus. Op basis van de totale contractwaarde van 1 miljard euro, houdt Fluxys aan de overslag van gas uit het Russische veld Yamal zo’n 50 miljoen euro omzet over. Of zo’n tien procent van de omzet. Het contract heeft een looptijd van twintig jaar en noopte Zeebrugge ook tot de bouw van een vijfde opslagtank voor vloeibaar Russisch gas.
Pacta sunt servanda
Pascal De Buck verklaart in de krant De Standaard dat hij als bedrijfsleider gebonden is aan een langlopend contract. “We wensen dat te respecteren”, aldus de CEO van Fluxys. “Maar als Europa zou beslissen om sancties af te kondigen op de doorvoer van LNG-gas uit Rusland, dan zullen we dat ook respecteren. Voor ons gaat het om een belangrijk contract. Het gebruik van de terminal in Zeebrugge is ook bij wet geregeld en het gaat om een gereguleerd systeem. We kunnen dus ook niet zomaar aan sommige gebruikers van de terminal (lees: de Russische gastankers) de toegang ontzeggen. Als CEO van deze onderneming kan ik niet zomaar een contract opzeggen zonder rechtsgeldige reden.”
Pascal De Buck laat nog verstaan dat Fluxys zich voorbereidt op alle mogelijke scenario’s. Daarbij wordt ook gedacht aan de aanleg van nieuwe pijpleidingen vanuit Zeebrugge richting Duitsland, dat vragende partij is om het Russisch gas te laten voor wat het is en dus alternatieven zoekt. Naast Russisch gas, voert Zeebrugge ook nog massaal gas in uit Qatar, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.