Het Ieperse familiebedrijf BonRill, al decennia en vijf generaties lang bekend van zijn rillettes, breidde onder impuls van Caroline Vercauteren (apothekeres van opleiding) zijn gamma uit met een handvol vegan en vegetarische salades en spreads. Het nieuwe aanbod wordt gemaakt op basis van lokaal geteelde oesterzwammen, rijk aan vezels én aan smaak. Qua textuur, mondgevoel en smaak doen de spreads denken aan klassiekers als krabsalade, tonijn, kip-curry, vleessalade en américain préparé. Zonder dat de consument er erg in heeft, zo stelt Vercauteren zelf. Met haar aanbod wist ze een doorbraak te forceren bij een aantal grote retailers.
Caroline Vercauteren van voedingsbedrijf Bon Mush (Ieper) noemt zichzelf een dromer én een doener tegelijk. Ze heeft jaren geleden de kans gegrepen om het charcuteriebedrijf van haar schoonouders over te nemen en samen met een nieuwe team vormde ze het bedrijf uit de Westhoek om tot een future-proof pareltje. Met de oesterzwam als basis en een betere wereld als doel. “Let’s eat the world a better place”, is de slogan waarin ze heel haar ondernemersverhaal wil vatten.
De twee andere kandidates die naast het goud grepen maar mee op het podium stonden – zilver en brons zo je wil – waren Katrien Vermeire met haar audiovisueel productiebedrijf John & Jane (Ruiselede) en Marie Callens van het Roeselaarse vloerbekledingsbedrijf Floorify.
foto: Markant