Care talents Steve en Frederik

Care Talents maakt van zoektocht naar zorgpersoneel een professionele sport

KORTRIJK - De overheid wil ook niet geschoolden gemakkelijker laten doorstromen naar de zorgsector. Dat plan werd de voorbije dagen bekend gemaakt. Hoe dan ook is er meer nodig, zo zegt Frederik Hectors namens het privé bedrijf Care Talents (House of Talents) dat van de zoektocht naar zorgpersoneel zijn missie maakt. "Via diverse wegen het beroep van 'verzorger' in de medische sector aantrekkelijker maken en zo opwaarderen, zo willen we op lange termijn bijdragen aan het verkleinen van de tekorten", aldus general manager Frederik Hectors.

Traditioneel ondersteunt Care Talents vooral de ziekenhuizen (op alle mogelijke afdelingen), woonzorgcentra en de thuiszorg. De pandemie heeft daar nog een aantal andere segmenten aan toegevoegd, zoals inzet van verpleegkundigen in vaccinatiecentra en testcentra. 

Personeelsschaarste is voor Care Talents niet nieuw. Dit was binnen de zorgsector reeds voor de pandemie een prangend probleem. Enkele getallen maken dat duidelijk: de internationaal aanvaarde norm om op een degelijke en veilige manier zorg te kunnen verschaffen, is 1 verpleegkundige voor maximum 8 patiënten. Volgens een studie van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) is de realiteit in België dat 1 verpleegkundige instaat voor 9,6 patiënten.

“Eerst en vooral is dit het gevolg van de dubbele vergrijzing: de zorgbehoefte neemt toe als gevolg van een groter aantal zorgbehoevende ouderen, terwijl de verpleeg- en zorgkundigen van de babyboomgeneratie stilaan de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en dus uitstromen”, aldus Care Talents. “Daarnaast eist de hoge werkdruk vaak zijn tol: er is veel uitval en helaas ook uitstroom als gevolg van ontevredenheid. En hoewel uit een studie van de Vlaamse Overheid blijkt dat er een stijgende trend is in het aantal inschrijvingen voor de opleidingen tot verpleegkundige (+7.2% in academiejaar 20-21, mede als gevolg van de media-aandacht door corona), wordt de uitstroom onvoldoende gecompenseerd aan de instroomkant. Uit een studie van de Universiteit Antwerpen blijkt dat maar liefst de helft van de onverwachte overlijdens in onze ziekenhuizen te wijten zou zijn aan een tekort aan verpleegkundigen. Om nog te zwijgen over het uitstel van andere maar ook noodzakelijke medische zorgen”

In de watten

Care Talents beschouwt het als zijn missie om actief bij te dragen aan het opvangen van deze tekorten. Met als ultiem doel om kwalitatieve zorg te kunnen (blijven) verschaffen. “Wij willen onze verpleeg- en zorgkundigen een boeiende en belonende carrière aanbieden, vanaf de eerste keer dat men met Care Talents in aanraking komt tot de allerlaatste dag dat men bij ons in dienst is”, zegt Frederik Hectors namens Care Talents.

De weg die naar dat doel leidt, loopt via diverse inslagen. Het begint al met een professionele screening van de instroom. “Care Talents beschikt over een erg groot en snelgroeiend netwerk van zorg- en verpleegkundigen waarmee we dagelijks in contact zijn”, aldus de generale manager van Care Talents. “Via onder andere onze e-recruitment-campagnes treden we in contact met geschikte zorgprofessionals. In een uitgebreid gesprek polsen we naar hun verwachtingen en ambities, om zo tot een potentiële samenwerking op maat te komen, via interim of als project zorg-/verpleegkundige, of onmiddellijk vast in dienst bij onze klant. Eenmaal bij ons in dienst, leggen we onze mensen graag in de watten. Via onze eigen Care Academy willen we hun skills graag aanscherpen, maar ook een nauwgezette opvolging van hun project én welbevinden beschouwen we als essentieel om het beste in onze medewerkers boven te halen. Wat corona helaas wel bemoeilijkt heeft, zijn onze regelmatige team en fun events. Maar daar komt ongetwijfeld terug verandering in.”

Schoonheid van het beroep

Care Talents werkt inmiddels ook al enkele jaren aan de opwaardering bij de buitenwereld. “Met ons Nurse Of The Year event zetten we graag de zorg- en verpleegkundigen (individueel en in team) in de kijker”, aldus Steve Rousseau, CEO van de moedermaatschappij House of Talents. “Dit event is op 5 jaar tijd fors uit zijn voegen gebarsten, met maar liefst over de 100.000 stemmen voor de 1.200 genomineerden. We vinden het belangrijk om deze mensen in de bloemetjes te zetten en ook aandacht te vragen voor de schoonheid van dit beroep en de mensen die het beoefenen. Op deze manier is het onze ambitie om het beroep aantrekkelijker te maken en op te waarderen. Project staffing in de zorg is voor velen een boeiende job, die hen uitdaagt en met veel verschillende omgevingen en mensen doet kennismaken. Een aantrekkelijker beroep leidt tot een grotere instroom van studenten, die dan later in grotere getale kunnen instromen op de arbeidsmarkt. Zo willen we als Care Talents op lange termijn bijdragen aan het verkleinen van de tekorten.”

Innovatieve concepten

Los van de nieuwe segmenten waar onze zorg – en verpleegkundigen welkom zijn, lanceert Care Talents ook enkele innovatieve zorgconcepten. “In overleg met onze klanten kijken we hoe we hen kunnen helpen in het organiseren van zorg”, laat het bedrijf verstaan. “Een voorbeeld: we stellen vaak vast dat de werkdruk zo hoog is dat niet alleen de instroom van gekwalificeerd personeel een probleem is, maar ook de onboarding. Met onze experten werken we een aanpak op maat uit om onze klant te ontzorgen, door bijvoorbeeld een training op maat uit te werken voor nieuwe project verpleegkundigen. We zetten een ervaren verpleegkundige in om deze opleiding aan onze mensen te geven. Of nog: de klant heroriënteert zijn personeel naar de dringende COVID afdelingen, en wij vullen de gaten op in andere afdeling die ontstaan als gevolg van dergelijke transfers.  Zo differentiëren we ons graag: vanuit onze expertise, in samenspraak met de klant. Voorts stellen we vast dat onze project verpleegkundigen additionele shiften werken via interim om zo mee tegemoet te komen aan de hoge vraag.  Daarmee raken we aan één van de kernwaarden van Care Talents: innovatie zit in ons DNA.”