Callens-groep 22

Callens geeft zijn ecologisch visitekaartje af in Tessenderlo

WAREGEM - Het Waregemse energiebedrijf Callens leverde zijn eerste waterstofinstallatie op bij Vynova in Tessenderlo. "Dankzij ons sterk innovatief R&D-team kunnen wij op vandaag onze klanten laten anticiperen op de steeds strenger wordende milieuwetgeving", aldus het management van het West-Vlaamse topbedrijf, dat werk verschaft aan circa 200 mensen. "Onder de noemer EcologiCal bieden we een antwoord op vragen zoals: hoe schakelen we ons productieproces geleidelijk aan op alternatieve energie of kan ik meteen de volledige switch maken naar elektriciteit of waterstof? Nu de energieprijzen de pan uit swingen is dat een overweging meer dan waard."

De waterstofinstallatie die geleverd werd bij Vynoa (Tessenderlo) is goed voor van 20 MW en 30 ton stoom per uur. Het nieuwste paradepaardje bracht Callens tot stand in samenwerking met het zusterbedrijf Optimum by Callens. De ingenieursteams bouwden in feite een basismodel voor stoomproductie om naar de specifieke eigenschappen van waterstofgas, zoals de kenmerkende waterstofvlam. Die heeft een veel lagere straling in het infrarode gebied wat voor een grote verschuiving van de temperatuurverdeling in de ketel zorgt. Verder vereisten de hogere verbrandingswaarden en vlamsnelheid een aanpassing aan het technische ontwerp.

Callens en Optimum by Callens stoomden hun installatie ook klaar om ver onder de standaard geluids- en uitstootwaarden te blijven. Daarnaast werden alle mogelijke en best beschikbare technieken ingezet om de hoeveelheid NOx tot het minimum te beperken, met een positief eindresultaat: een duurzame en robuuste stoominstallatie. Bovendien definieerde de Callens-groep met deze installatie een nieuwe standaard als het gaat om het verstoken van waterstof op een cilindrische stoomketel.

Einde aan emissierechten

De wetgeving wil de industrie op weg zetten naar een CO2-neutraal energiebeleid in 2050. Het Europese Emission Trade System (EU ETS) is één van de hefbomen waarmee we CO2-neutraliteit moeten bekomen. Een hefboom die de voorbije 15 jaar leidde tot een bloeiende handel in emissierechten en economische winsten voor vervuilende bedrijven. Maar daar komt nu een einde aan.

Emissierechten worden schaarser en duurder, waardoor het nu slimmer is om te investeren in duurzame energieproductie. Bovendien ontsnapt niemand aan de CO2-taksen, met ook daar prijzen die de lucht ingaan. “Daarom nemen we de geldende en mogelijk toekomstige regelgevingen altijd mee in onze berekening naar de juiste, meest duurzame oplossing voor de klant”, zegt Kris Stappers namens Callens.

Familiebedrijf met traditie

Het familiebedrijf Callens uit Waregem levert al meer dan 55 jaar betrouwbare procestemperatuur aan industriële klanten. Al 7.500 klanten in de Benelux en Frankrijk vertrouwden op een inhouse ontworpen thermische installatie, gebruik makend van stoom- en thermische olieketels, energierecuperatiesystemen, industriële luchttechnieken en/of bijbehorende leidingnetwerken.

 In 2010 werd CallensVyncke opgericht als joint-venture met familiebedrijf Vyncke uit Harelbeke en in 2018 vervoegde ook Optimum de Callens-groep door overname. Naast de hoofdzetel in Waregem, heeft CallensVycke nog filialen in Geel, Awans (Luik) en in het Nederlandse Arnhem.