Philippe Serruys en zijn vrouw Maryke Van Damme hebben als horeca-ondernemers een parcours afgelegd om u tegen te zeggen en een diepe buiging voor te maken. Doorheen de jaren hebben heel wat prominente artiesten, beleidsmakers en ondernemers, ook uit het buitenland, de weg gevonden naar één van de rijk gedekte tafels van Den Gouden Harynck. “Na 45 jaar willen we in schoonheid afsluiten”, aldus Philippe die een Bruggeling pur sang is. “Maar op je 68e wegen de jaren in dit vak fysisch wel door en wordt het ook moeilijker om elke keer opnieuw de hoge verwachtingen in te lossen.”
Gevestigde waarde
Jong en klein gestart, groeide het restaurant aan de Groeninge in Brugge uit tot een gevestigde culinaire waarde. Sinds 1996 prijkt een Michelinster aan de historische gevel. De uitbaters tekenen voor bijna 45 jaar vakmanschap, en dat kunnen er niet veel zeggen. Philippe en Maryke Serruys waren al die jaren niet alleen het gezicht van de zaak, maar vormden ook altijd een ijzersterk en hecht team. “Ach, It takes two to tango”, zeggen ze zelf. “In 1977 waagden we samen de sprong en sindsdien schreven we elke dag aan ons verhaal.”
Den Gouden Harynck bleef steeds trouw aan de beste tradities, maar stond ook bekend voor zijn innovatief en altijd inspirerend aanbod. Het sterrenrestaurant bleek ook een kweekbodem voor veel jong culinair talent.
Een nieuw hoofdstuk
Het meervoud van lef is leven, redeneert het duo. En dus beginnen chef Philippe en zijn vrouw Maryke aan een nieuw hoofdstuk eens ze het verhaal van Den Gouden Harynck zullen afgesloten hebben. En eens ondernemer, altijd ondernemer zeker? Daarom broedt het echtpaar nu op een nieuw initiatief: een heus boek waarin naast de geheimen achter de recepten, ook de geschiedenis van het restaurant wordt beschreven en waarin ook bekende Vlamingen komen getuigen over hun persoonlijke ervaring onder de fraaie sterrenhemel en lekkere melkweg van Philippe en Maryke.