Brug-IT

Brugse IT-bedrijven pakken uit met ‘E viva Espana’ campagne

BRUGGE – Het probleem van bedrijven om mensen te vinden is bekend. Het treft ook de Brugse IT-bedrijven. Dit vergt creatieve oplossingen. Eén van de oplossingen bestaat er in om naar buitenlands talent te lonken. Brug-IT, de koepelmaatschappij boven de Brugse IT-bedrijven, heeft daarom samen met andere instellingen een actie richting Spaanse studenten opgezet. Brug-IT vzw is een platform waarop IT-bedrijven uit Brugge en omgeving, de onderwijsinstellingen en Stad Brugge samenwerken aan hedendaagse IT-oplossingen, aan innovatieve projecten en aan vooruitstrevende opleidingen.

De voorbije dagen kwamen twee vertegenwoordigers van onderwijsinstelling María Moliner uit Segovia (Spanje) de mogelijke samenwerking met Brugse IT-bedrijven en hogescholen verkennen. “De Spaanse delegatie was onder de indruk van de stad en het gastvrij onthaal, en enthousiast over de begeleiding die de kmo’s aan hun studenten kunnen bieden”, vertelt Sabrina Poelvoorde, voorzitter van Brug-IT. “De eerste studenten kunnen nog dit voorjaar aan hun stage in Brugge beginnen.” Vertegenwoordigers van Syntra West, HOWEST, VIVES, KU Leuven en Brug-IT ontvingen de Spanjaarden voor een rondetafelgesprek bij HOWEST in Brugge. María Moliner zoekt stageplaatsen voor de IT-studenten die drie maanden lang in een buitenlands bedrijf ervaring willen opdoen. Volgens Margarita Sanz Lobo (directrice) en Enrique Carballo Albarrán (IT trainer) kiezen zij heel bewust voor een stage binnen het Erasmus programma, omdat ze zo andere landen in de Europese Unie kunnen verkennen met de optie om er eventueel later permanent te gaan wonen en werken. Dat Brugge daarbij in de kijker loopt, heeft niet alleen te maken met de internationale aantrekking van de stad. De IT-bedrijven in de regio zijn kmo’s. María Moliner is ervan overtuigd dat hun studenten in die kleinere bedrijven beter zullen worden begeleid dan bij de grote spelers.

Nieuw talent aantrekken

Via de cel Europese projecten van Syntra West werden de eerste contacten gelegd met de  Spaanse onderwijsinstelling. Het bezoek in Brugge kadert tevens in een ander Europees samenwerkingsverband rond duaal leren. Met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) werkt Syntra West sinds 2018 samen met Odissee Hogeschool, Brug-IT en VDAB in Vlaanderen en met universiteiten in Bulgarije en Finland. Doel is om de kloof te onderzoeken tussen de IT-competenties die via onderwijs en opleiding worden aangeboden, en de concrete vraag naar competenties binnen de IT-bedrijven. Duaal leren – waarbij de werkgever een jongere in zijn eigen bedrijf opleidt – kan helpen om die kloof te dichten en nieuw talent aan te trekken.

Smart City

Ook Stad Brugge was enthousiast over het internationaal overlegmoment met de Spaanse delegatie. “Om Brugge verder als smart city uit te bouwen, doe ik waar mogelijk een beroep op het talent en de expertsie van onze Brugse IT-ondernemers en onderwijsinstellingen,” vertelt Minou Esquenet, schepen van het project Smart City. “Door samen te werken, slagen we erin om innovatieve oplossingen te realiseren voor onze stad. Ik ben trots dat de excellente Brugse knowhow ook door buitenlandse kenniscentra wordt erkend en gewaardeerd.”

Lees ook

  • VZW
    04/11/2024
    Vzw Parochiecentrum Sint-laurentius Betekom
    Begijnendijk
  • BV
    04/11/2024
    Bouts Renov
    Wezembeek-oppem
  • VZW
    04/11/2024
    Invirtus
    Hasselt