Brouwerij Bourgogne des Flandres keerde in 2015, na 58 jaar, terug naar Brugge. Vandaag zet de familie Martin na meer dan 120 jaar de Brugse jenevertraditie verder met de introductie van twee unieke jenevers op basis van bier: een hopjenever en een jonge jenever met een moutig karakter. Deze enige echte Brugse jenevers worden sinds kort gestookt in de brouwerij en de stokerij aan de Kartuizerinnenstraat in Brugge.
Andere tijden
Het is geen toeval dat Bourgogne des Flandres zijn jenevers in Brugge stookt. Jenever is één van de oudste gedistilleerde dranken in Europa. Reeds in de Middeleeuwen, met name in 1269, verscheen het oudste schriftelijke bewijs van een oervorm van jenever in het boek Der Naturen Bloeme, van Jacob Van Maerlant, een Brugse monnik. In dit boek werden jeneverbessen, gekookt in wijn, als medicijn tegen krampen en maagpijn beschreven. Voorts stoelt de geschiedenis van Brouwerij Bourgogne des Flandres op die van de Brugse brouwersdynastie Van Houtryve.
Vanaf het einde van de 19e eeuw daalde het verbruik van jenever significant, wellicht als gevolg van een gewijzigde wetgeving die een vergunningsrecht oplegde voor drankgelegenheden die sterke dranken verkochten. De stokerij staakte zijn activiteiten en de familie Van Houtryve legde zich toe op het brouwen van bier in de respectievelijke Brugse brouwerijen Den Os, La Marine en Ten Ezele.