BGE is een initiatief dat ontstond toen diverse ondernemers met ervaring in de ‘groene’ sector hun kennis breder wilden verspreiden en toepassen. “Het doel is om bedrijventerreinen energiepositief en CO2neutraal te maken”, zegt voorzitter Minou Esquenet, tevens klimaatschepen van Brugge. “Dat kan als we de krachten bundelen in een vruchtbaar samenwerkingsmodel, mee ondersteund door Stad Brugge. Het is met dat model en met concrete toepassingen dat we de komende tijd naar buiten treden.’
Think global, act local
Bedrijven willen wel verduurzamen, maar zien soms op tegen de tijdsinvestering en de kosten. Het is daar dat BGE het verschil wil maken, want de vereniging doet meer dan sensibiliseren: ze neemt ontzorgende initiatieven en helpt bedrijven voordelig verduurzamen.
Zo vond in juli al een eerste gratis infosessie plaats over laadpaalsubsidies en dit initiatief werd zopas nogmaals herhaald. De infosessies gaan in op het belang van de juiste laadinfrastructuur. Volgens Frank De Lannoit kunnen bedrijven zelf kiezen voor laadpalen maar die infrastructuur ook als service aanbieden aan derden. Tijdens de infovergaderingen wordt het thema van de subsidies ook uitgebreid aangekaart.
Leden kunnen ook als partner instappen in het Clean Power for Transport subsidiedossier dat BGE tegen eind augustus zal indienen bij de Vlaamse Regering. De laadinfrastructuur kan hierbij tot 20% meer gesubsidieerd worden. Het is de ambitie van BGE om, samen met de Brugse ondernemers, het eerste EV-ready bedrijventerrein te realiseren op Brugs grondgebied.
foto: Greet Verleye