ArteGrosse

Brugse atelier Arte Grossé mag de paus aankleden

BRUGGE - Van 26 tot en met 29 september bezoekt de paus ons land. Zijn programma is goedgevuld met als hoogtepunt de openluchtviering in het Koning Boudewijnstadion. Wie de mis met bijzondere aandacht zal volgen is Marc Schotte, de zaakvoerder van Arte Grossé, die met zijn atelier de koormantel en de mijter (naast een reeks andere attributen) voor de paus mocht ontwerpen. “Dit moment wil ik voor geen geld van de wereld missen, want het is de hoogste erkenning die je kunt krijgen en een bekroning voor het werk van de voorbije jaren”, aldus Marc Schotte.

Sinds 2002 leidt Marc Schotte het gerenommeerd kledinghuis Arte Grossé. Het atelier verzoent twee eeuwen traditie, ervaring en vakmanschap met een moderne kijk op religieuze kunst en kledij.

Zowat alle bisschoppen zijn er klant en ook het Vaticaan laat zich graag kleden door het Brugse familiebedrijf. Zo mocht het in 1995 de kerkelijke plechtigheid naar aanleiding van de zaligverklaring van Pater Damiaan opluisteren en leverde het 350 mijters en 60 kazuifels voor de kardinalen, bisschoppen en concelebranten, inclusief de volledige outfit van de paus, naar aanleiding van diens bezoek aan Washington.

Mijter en koormantel

Ook nu, voor het bezoek aan ons land, werd Arte Grossé door het Belgische aartsbisdom aangeduid om gewaden voor de paus te ontwerpen. Het gaat onder meer om zijn mijter en koormantel.

“We hebben het bisdom vier ontwerpen voorgelegd, de een al wat moderner dan de andere”, zegt Marc Schotte namens Arte Grossé.  “Uiteindelijk ging de keuze naar een mantel die geïnspireerd is op de kazuifel die we eerder voor aartsbisschop Terlinden mochten maken. Het is een fris ogend, maar toch eenvoudig ontwerp, net als de mijter overigens die een kruisje in overwegend goudgele tinten in zijde heeft. De keuze voor dit ontwerp ligt volledig in lijn met de tijdsgeest van dit moment. De trend neigt immers naar soberheid, al zijn er wereldwijd wel wat cultuurverschillen.”

Uniek, handgemaakt stuk

Naast de mijter en de koormantel omvat de bestelling voor de misviering ook 150 hostieschalen, 2 kazuifels, 4 dalmatieken, 20 mijters en 20 diakenstola’s.

“Die diakenstola’s zullen nu één geheel vormen met de gewaden van de concelebranten”, zegt Schotte nog. “Die hebben we namelijk al in 2006 gemaakt naar aanleiding van het internationaal congres ‘Kom en Zie – Brussel Allerheiligen 2006’. Ondanks hun leeftijd zijn de gewaden nog in een perfecte staat. Dat mag niet verbazen, want elk stuk dat hier buiten gaat is met de hand gemaakt en vervaardigd uit de beste stoffen. Aan de volledige bestelling, inclusief mijter en het wollen pausgewaad, hebben we bijvoorbeeld anderhalve maand gewerkt. Best een arbeidsintensief proces dus.”

Trots op team

Het resultaat spreekt in ieder geval tot de verbeelding en Marc is trots op de prestatie en toewijding van zijn team. “Dergelijke opdrachten krijg je niet elke dag in de bus, maar ze versterken wel het teamgevoel en geven onze business een extra boost, zeker nu de concurrentie de afgelopen jaren is toegenomen”, besluit Marc Schotte. “We hopen dan ook dat dit succes nieuwe mogelijkheden voor ons opent, met name in het buitenland.”